Din cuprinsul articolului
Confuzia dintre foame și sete. Mulți dintre noi ne confruntăm cu momente în care simțim nevoia să mâncăm, deși am servit masa în urmă cu puțin timp. În acel moment, organismul are nevoie de hidratare. Această eroare duce la duce la consumul excesiv de calorii și poate afecta echilibrul general al dietei.
Strategii pentru a evita confuzia dintre foame și sete
Micul dejun, prânzul şi cina trebuie să conţină, în mod obligatoriu, o sursă de proteine, iar după o masă care conţine proporţia corectă de alimente senzaţia de foame apare după trei, patru sau chiar cinci ore, a explicat biologul şi consultantul în nutriţie Maria Martac, potrivit News.ro.
Senzaţia de foame nu trebuie confundată cu cea de poftă. Alimentele consumate la o masă sunt extrem de importante inclusiv în ceea ce priveşte momentul în care o persoană va resimţi din nou foamea. Maria Martac, biolog şi consultant în nutriţie, a explicat, recent, la Medika Tv, că sunt momente în care senzaţia de foame poate fi confundată cu pofta.
Senzaţie de foame sau poftă
”Trebuie să vedem dacă este senzaţie de foame sau este poftă. Pentru că trebuie să ne gândim: mi-e foame? De ce mi-e foame? Ce am mâncat la ultima masă sau când a fost ultima masă? Păi a fost micul dejun la care am băut o cafea şi, nu ştiu, am luat un croissant. Aia n-a fost masă. Întotdeauna masa trebuie să conţină o proteină, indiferent că e mic dejun, prânz sau cină. Şi dacă noi mâncăm proteină şi cu legume, carbohidraţi lângă, ar trebui să fim sătui pentru minim trei ore, spre patru-cinci ore”, a afirmat Maria Martac.
Foamea, confundată cu setea

„Dacă mai devreme de aceste trei-patru ore ne e foame, încercăm să bem un pahar cu apă, că poate ne e sete. Şi spunem că vrem să mâncăm de sete. De obicei suntem deshidrataţi. Centrul foamei şi centrul setei sunt unul lângă altul şi s-ar putea de sete, de fapt, să fie excitat centrul foamei. Deci e bine să încercăm să bem un pahar cu apă, poate chiar suntem deshidrataţi. Şi să vedem dacă este pur şi simplu foame sau am văzut ceva care ne-a făcut cu ochiul”, a explicat Martac.
Strategie pentru alungat foamea

”Dacă am analizat şi am văzut că, de fapt, noi nu am mâncat şi acum ar fi prima noastră masă, e bine să facem pauză, să ne ducem să mâncăm ceva proteic. Când spun proteină, mă gândesc la ou, carne, brânzeturi, iaurt, chefir, deci lactate fermentate, evident, carne, peşte. După o astfel de masă, trei-patru ore ar trebui să nu mai avem grija mâncării, să nu ne mai fie foame”, conchide specialistul în nutriţie.