Sari la conținut

Confesiunea unui nutriționist. Oamenii își agresează oganismul cu tot felul de exerciții fizice care nu au nicio legătură cu slăbitul”

Nutriționistul Valentin Vasile dezvăluie, în cartea sa – Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului (Editura Curtea Veche), calea pe care ar trebui s-o urmăm pentru a avea o siluetă cu care să ne mândrim. Pentru o mai bună înțelegere, l-am luat la întrebări chiar pe autor.

Florian Saiu

Ce trebuie să facem pentru a slăbi sănătos? Există „rețeta fericirii”? Valentin Vasile are cuvântul: „În primul rând trebuie să ne informăm în legătură cu ce înseamnă alimentație corectă și sănătoasă, să știm de unde provin alimentele pe care le consumăm. Mâncarea ar trebui să fie cât mai puțin influențată chimic și să încercăm să cumpărăm alimente cât mai naturale, de la producători agricoli sau de la surse de încredere. E bine să consumăm alimente și fructe de sezon pentru că sunt proaspete și conțin o cantitate mai mare de vitamine și minerale”.

Spuneți adio produselor fast-food!

Mai departe, specialistul în nutriție avertizează: „Ar trebui să scoatem din alimentație tot ce înseamnă procesat, tot ce este junk food, fast food, dulciuri procesate și alimentele făinoase care sunt foarte nocive pentru organism. Să încercăm să mâncăm cât mai natural și să avem o structură cât mai echilibrată de nutrienți. Asta înseamnă să avem o alimentație completă, diversificată, care să conțină proteine, carbohidrați complecși cu fibre, să avem surse de grăsimi esențiale. Este extrem de important să nu uităm să ne hidratăm. Este bine să avem un echilibru în ceea ce privește cantitate de mâncare pe care o consumăm la o masă, cum combinăm alimentele, la fel de important este și modul în care procesăm termic aceste alimente”.

Valentin Vasile știe cum trebuie să luăm masa: „Avem nevoie de mese mici și dese pentru a avea energie pe tot parcursul zilei, să nu sărim peste micul dejun și să avem gustări între cele trei mese principale. Totodată, e bine să fim atenți când mâncăm, să nu ne grăbim și să nu facem altceva în timpul mesei”.

Care sunt capcanele unei cure de slăbire?

„Ar trebui să nu mai credem tot ce citim pe internet, să ne informăm mai bine, din mai multe surse, să stăm de vorbă cu specialiști din domeniu”, consideră nutriționistul. „Apar tot felul de campanii care îți oferă rețete miraculoase de slăbit care nu fac altceva decât să îmbolnăvească corpul. Nu există un plan alimentar care se potrivește tuturor. Fiecare organism este unic și are nevoie de o anumită abordare nutrițională pe baza mai multor informații ale persoanei respective. Dietele crează iluzia că funcționează pentru că sunt hipocalorice și te înfometează, pierzi în greutate, dar de fapt vorbim despre a slăbi nesănătos. Este bine să te consulți cu un specialist care îți poate crea un plan alimentar pentru nevoile tale”, recomandă Valentin Vasile.

Există dimensiuni perfecte?

„Din punct de vedere matematic și al principilor de remodelare corporală, există un indicator de masă corporală, mai exact un raport echilibrat între înălțime și greutate, dar și un raport echilibrat al compoziției corporale. O compoziție corporală echilibrată are anumiți indicatori de referință care îți arată starea de sănătate a organismului (procent de masă musculară, de grăsime, de hidratare și densitatea minerală osoasă). Așadar, nu ne raportăm doar la a calcula înălțimea și greutatea. Nu există o ecuație matematică care să spună exact care este greutatea ta corporală ideală. Poți avea o structură corectă, dar în interior să ai foarte multă grăsime, masa musculară să fie atrofiată, iar organismul să fie deshidratat”, conchide Valentin Vasile.

Cel mai des întâlnite greșeli

„În general oamenii se înfometează, renunță la anumite alimente, țin diete de care aud de la prieteni sau de la televizor și nu se hidratează corect. Au impresia că dacă fac mișcare este de ajuns pentru a slăbi și continuă să mănânce dezechilibrat. Își agresează oganismul cu tot felul de exerciții fizice care nu au nicio legătură cu slăbitul. Sportul este bun pentru remodelare corporală dacă este făcut corect, dar alimentația este cea care ne ajută să slăbim în proporție de 90%.  Este foarte important să mergem la piață, să ne cumpărăm alimente proaspete și de sezon, să gătim acasă, măcar de 2-3 ori pe săptămână”, crede Valentin Vasile.

Femeile, bărbații și silueta

Sunt femeile obsedate de siluetă sau este doar o legendă? Bărbații cum stau, astăzi, la acest capitol? Răspunsul vine prompt: „Femeile sunt mai atente la silueta lor, sunt mai conștiente de ce mănâncă, de importanța sănătății și da, de aspectul fizic (…) Când vorbim de domni, ei nu sunt la fel de disciplinați, unii sunt chiar delăsători, însă îi ajută și genetica. Bărbații au testosteronul ca hormon dominant masculin și el este un arzător de grăsime și un constructor de masă musculară, lucru care îi ajută foarte mult. Femeile au estrogenul hormonul dominant, care este un constructor de grăsime, și atunci ele trebuie să fie mai atente la greutatea lor”.

Este foarte important să mergem la piață, să ne cumpărăm alimente proaspete și de sezon, să gătim acasă, măcar de 2-3 ori pe săptămână”, Valentin Vasile, nutriționist

Bărbații au testosteronul ca hormon dominant masculin și el este un arzător de grăsime și un constructor de masă musculară”, Valentin Vasile, nutriționist

Femeile au estrogenul hormonul dominant, care este un constructor de grăsime, și atunci ele trebuie să fie mai atente la greutatea lor”, Valentin Vasile, nutriționist

Citat de pus lîngă coperta cărții

Confesiunea unui nutriționist este o carte despre mine și despre toți oamenii alături de care am lucrat, despre slăbiciuni, acceptare, eliberarea de constrângeri și căutarea drumului propriu”, Valentin Vasile, nutriționist

Carte de vizită

Valentin Vasile a urmat studii de biomecanică corporală la Federaţia Română de Culturism și Fitness și Școala Naţională de Antrenori, după care s-a specializat în nutriţie sportivă și nutriţie pentru pierderea în greutate la I.S.S.A. (International Sports Sciences Association). A urmat cursuri și a acumulat certificări în cycling (Schwinn Cycling), body pump, antrenament funcţional, khai-bo, antrenamente metabolice, aqua gym și diverse cursuri de dezvoltare personală și coaching. A absolvit cursurile academiei americane I.S.S.A.. Este coordonatorul programului Revvolution, un sistem holistic de remodelare corporală care funcționează după un concept creat de Valentin Vasile, care îmbină sportul, nutriția și psihonutriția, precum și alte instrumente ajutătoare în procesul de adoptare a unui stil de viață sănătos.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel