Din cuprinsul articolului
Pe 19 februarie, la The Ark, în Capitală, s-a desfășurat o amplă dezbatere privind starea sistemului sanitar și, în mod special, strategiile care pot fi și vor fi adoptate pentru ca România să intre pe drumul cel bun în acest domeniu. Toate acestea în contextul în care țara noastră se pregătește să preia președinția Consiliului European, anul viitor.
Date fiind subiectele anunțate pe agenda Conferinței Think Health, invitații au fost unul și unul, atât din țară cât și de peste hotare. Fiecare a abordat o altă temă, în funcție de specializare și de rolul pe care îl joacă sau în va juca de acum încolo.
Primul discurs i-a aparținut lui Ain Aaviksoo, Secretar general adjunct pentru Servicii Digitale și Inovație, la Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia. Țara sa a deținut deja președinția Uniunii Europene, așa că distinsul oaspete a vorbit despre modificările prin care a trebuit să treacă Estonia pentru a avea un mandat de succes.
Ain Aaviksoo a pus accent în primul rând pe informatizarea tuturor informațiilor și pe comunicarea directă dintre toate entitățile care compun un stat. „Îmi amintesc de momentul când noi eram exact în situația în care sunteți acum, dumneavoastră. Când ne pregăteam să preluăm mandatul la cârma UE și ne gândeam ce vatrebui să facem ca mandatul nostru să însemne ceva. Ce înseamnă să poți construi agenda Uniunii. (…) Este un rol extrem de puternic, în care poți pune pe masă proiecte care să se pună în aplicare în întreaga Uniune. (…) Și aici inovația este cea care dă avantajul competitiv”, a explicat invitatul.
Sorina Pintea, exemplul elocvent
Prezentă la Think Health, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a avut o intervenția-exemplu. Asta pentru că, în funcția de manager al Spitalului Județean Baia Mare, a reușit ceva ce pare a a fi o minune în sistemul sanitar din țara noastră: să facă un uriaș spital de stat să fie profitabil și să ofere pacienților săi condiții ca în Vest. Cheia succesul, în cazul său, este să faci bani și, evident, profit, în condițiile legii, a spus Ministrul. Ea a amintit că toate spitalele din România au posibilitatea legală a efectuării de servicii medicale la cerere pentru a obţine venituri suplimentare, ceea ce multe astfel de instituții ignoră sau, mai rău, preferă să trimită la „privat” pacientul în loc să facă ele bani. Citiți continuarea pe EVZ.RO.