Sari la conținut

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu: “Dacă o zgârietură se infectează și trece greu, trebuie să ne gândim serios la imunitatea noastră”

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie Herbalife ne oferă o serie de informații despre cât de importante sunt fructele, legumele și mișcarea pentru imunitatea noastră, dar și sfaturi despre cum să ne pregătim organismul pentru sezonul rece.

Dacă o zgârietură se infectează și trece greu, trebuie să ne gândim serios la imunitatea noastră

Doctorul zilei: Ce este imunitatea și cum ajută ea organismul?

Dr. Corina Zugravu: Imunitatea este prima barieră de apărare a organismului nostru împotriva agresiunii unor factori exogeni, bacterii, virusuri, paraziți. Uneori acestea sunt minore, alteori, majore și chiar cu risc vital, deci este clar că fără o imunitate funcțională nu putem spera la sănătate și bunăstare. În principiu, ori de câte ori în organism pătrunde un agent care nu este recunoscut ca propriu (este non-self), sistemul imun este activat și reacționează.

Doctorul zilei: Ce se întâmplă când organismul are o imunitate scăzută, mai ales în această perioadă, la început de sezon rece?

Dr. Corina Zugravu: Cel mai simplu este să vedem cum reacționăm la infecții minore. Dacă o zgârietură se infectează și trece greu, dacă o răceală nu se vindecă de la sine în câteva zile și/sau se repetă des sau dacă o mică problemă digestivă nu trece rapid, înseamnă că trebuie să ne gândim serios la imunitatea noastră. Astfel de afecțiuni intercurente nu sunt în mod obișnuit o încercare deosebită pentru organismul sănătos, pentru că sistemul imun a învățat și învață continuu să se lupte cu ele. Uneori nici nu ne dăm seama că am avut o întâlnire cu vreun microorganism, pentru că sistemul imun s-a ocupat de el rapid.

Doctorul zilei: Există vreo diferență între sistemul imunitar al bărbaților vs cel al femeilor? Sau al persoanelor tinere vs al persoanelor la vârsta a treia? Organismul are nevoi diferite în funcție de sexul sau vârsta persoanei?

Dr. Corina Zugravu: În principiu, între sexe nu ar trebui să existe. Femeile sunt mai sensibile la infecții doar în perioada de maternitate când, se știe, imunitatea scade puțin. În rest, diferențele majore sunt, desigur, în funcție de vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, apare și imunosenescența, adică acel fenomen prin care și imunitatea noastra se uzează. De aceea trebuie să avem mai multă grijă în ceea ce privește stilul de viață, să mâncăm totul în cantități cât mai aproape de optimul necesar și să luăm măsuri de prevenție adecvate când se impun conform sfatului medicului specialist.

Ardeii capia, gogoșarii, varza, merele – o adevărată binefacere pentru organism

Doctorul zilei: Cum putem ajuta organismul să își “ridice” imunitatea și să se pregătească pentru sezonul rece?

Dr. Corina Zugravu: Este foarte important să acordăm atenție organismului nostru și să îi oferim tot ce are nevoie în special în sezonul rece, când riscul de a ne îmbolnăvi este mai mare. Trecerea de la un anotimp la altul reprezintă de multe ori un factor de stres pentru acesta. Ca să ne pregătim pentru sezonul rece este recomandat să consumăm absolut toate produsele de sezon, de preferat cât mai puțin procesate, fără cantități mari de zahăr, sare sau grăsimi.

Alimentația trebuie să fie sănătoasă indiferent de anotimp, iar la baza acesteia trebuie să fie fructele și legumele, bogate în antioxidanți cum este vitamina C, în fitonutrienți și fibre, și extrem de diverse mai ales toamna. Ardeii capia, gogoșarii, varza, merele, toate sunt o adevărată binefacere pentru organism. De exemplu, ardeii grași și varza au o mulțime de nutrienți și foarte puține calorii.

Însă este greu de indicat anumite alimente care sunt bune pentru imunitate. Cea mai bună pentru sănătatea noastră și pentru imunitate rămâne o alimentație echilibrată în ansamblu, în care majoritatea caloriilor vin din cereale, leguminoase, legume și fructe.

Fiecare trebuie să își găsească cea mai bună, cea mai agreabilă formă de mișcare și să o practice zilnic

Doctorul zilei: Cât de important este un stil de viață activ pentru un organism sănătos, împreună cu o dietă echilibrată?

Dr. Corina Zugravu: Mișcarea face bine fiecărui organ sau țesut, deci utilitatea ei e dincolo de orice îndoială. Fiecare trebuie să își găsească cea mai bună, cea mai agreabilă formă de mișcare și să o practice zilnic. Gimnastica de înviorare, mersul pe jos câte 20 de minute zilnic în cursul săptămânii, înotul, mersul pe bicicletă timp de 1 oră în week-end, urcatul sau coborâtul pe scări în loc de a lua liftul sau orice tip de mișcare sau sport vă place, vor face diferența!

 

Ca și alte aparate și sisteme, dar poate mai mult ca ele, sistemul imunitar se bazează pe ce aduce nutriția sănătoasă. De la proteine, la antioxidanți, toate sunt esențiale pentru imunitate. Trebuie să mâncăm adecvat nevoilor noastre. Nu există o rețetă universal valabilă. Pornind de la indicațiile generale nutriționale pentru grupa noastră de vârstă, trebuie să ne adaptăm aportul alimentar astfel încât să funcționăm la parametri maximi, bucurându-ne în același timp de fiecare masă. Pentru că mâncarea nu satisface numai nevoi nutriționale, ci și hedonice, sociale, etc.

Doctorul zilei: Pentru că ne așteaptă fluctuații de temperatură, cum ar trebui să ajutăm organismul prin dieta pe care o avem? Ar trebui să introducem sau să consumăm ceva anume?

Dr. Corina Zugravu: Chiar nu, pentru că imunitatea nu se “antrenează” într-un timp atât de scurt. Legumele și fructele sunt totuși de bază. Nu uitați că încă există fructe și legume autohtone foarte bogate în vitamina C, dar că puteți apela și la murături, care sunt de asemenea o bună sursă de așa ceva.

Doctorul zilei: Ce obiceiuri zilnice am putea include în rutina noastră, simple și ușor de făcut, pentru a ne ajuta organismul să facă față mai ușor temperaturilor scăzute?

Dr. Corina Zugravu: Este simplu: la fiecare masă o cantitate adecvată de proteine de calitate, minimum 5 porții de legume și fructe pe zi, minimum 7 ore de somn, minimum 20 de minute de activitate fizică intensă, de preferat în aer liber.

Suplimentele completează nutrienții ce vin prin alimente

Doctorul zilei: Care sunt vitaminele și mineralele care ajută cel mai mult organismul în această perioadă? Cum pot ele susține un sistem imunitar bun?

Dr. Corina Zugravu: Toate vitaminele si mineralele sunt esențiale în apărarea imună, dar un rol aparte îl au vitaminele C și D, ceea ce este cunoscut deja de către toată lumea. Între elementele minerale, Zincul a fost cel mai des folosit, mai ales în profilaxia infecțiilor respiratorii, și Seleniul, care este un important antioxidant.

Dar organismul are nevoie de un ansamblu de factori nutriționali care să acționeze în mod sinergic. De aceea alimentația sănătoasă, aceeași în toate sezoanele, trebuie urmată cu strictețe și acum sau poate acum în mod particular.

Doctorul zilei: Dacă nu reușim să ne luăm tot necesarul din alimentație, cât de importante sunt suplimentele alimentare în a ne ajuta sistemul imunitar, respectiv organismul?

Dr. Corina Zugravu: Suplimentele completează nutrienții ce vin prin alimente. De aceea ele sunt indicate să fie consumate ca parte a unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos. Acestea sunt utile, mai ales când vine vorba de elemente mai greu de dobândit din alimentația obișnuită. Un organism sănătos, căruia îi sunt oferiți toți nutrienții în cantități adecvate, este un organism care se simte bine.

Un pumn de nuci sau arahide și câteva fructe uscate în locul gustărilor nesănătoase

Doctorul zilei: Vorbim mereu despre un stil de viață echilibrat, însă pe măsură ce vremea se răcește, avem tendința să mâncăm mai multe dulciuri și/ sau gustări sărate. Ce sfaturi aveți pentru a evita aceste pofte?

Dr. Corina Zugravu: Nu mi-am dat seama că aceste “pofte” ar fi specifice sezonului rece, ci mai degrabă lumea ronțăie non-stop. Prea puțini, de exemplu, își fac provizii de fructe înainte de o călătorie, cei mai mulți cumpărând biscuiți, bomboane, chipsuri, napolitane. Sfatul meu este să înlocuim gustările nesănătoase cu variante mult mai benefice cum sunt un pumn de nuci sau arahide (bune surse de fibre, proteine și grăsimi sănătoase) și cu câteva fructe uscate, precum prunele care sunt pline de antioxidanți. Nu este nevoie să dăm banii pe fructe de peste mări și țări, câtă vreme există cele autohtone.

Herbalife Nutrition a creat special și a lansat un supliment alimentar care să ajute imunitatea organismului: Immune Booster cu aromă de fructe de pădure, bogat în vitaminele C și D, Seleniu și Zinc, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. De asemenea, conține EpiCor®, ingredient dovedit științific, preparat din drojdie fermentată deshidratată. Produsul este disponibil doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife Nutrition. Pentru mai multe detalii accesați www.herbalife.ro.

Despre Herbalife Nutrition

Herbalife Nutrition este o companie globală care a schimbat viața oamenilor oferind produse nutriționale excepționale și o oportunitate de afaceri dovedită pentru distribuitorii săi independenți încă din 1980. Compania oferă produse de înaltă calitate care au la bază studii științifice, vândute în peste 90 de țări de către distribuitori independenți. Aceștia oferă consiliere individuală și o abordare orientată spre comunitate, iar acest lucru îi inspiră pe clienți să adopte un stil de viață mai sănătos, mai activ. Prin inițiativa globală, de eradicare a foametei, Herbalife Nutrition se angajează, de asemenea, să ofere nutriție și educație comunităților din întreaga lume.

Pentru mai multe informații, vizitați IAmHerbalife.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel