Sari la conținut

Condimentul-minune care previne diabetul

România numără în acest moment 800.000 de diabetici cunoscuți și înregistrați oficial, 90% fiind diagnos­ticați cu diabet de tip II. „Aceștia sunt cei care iau medicamente prin asigurările de sănătate. Mai există o categorie de bolnavi care sunt tratați numai cu dietă și mișcare, care nu intră în statistici, iar unii își procură singuri medicamentele. Însă, probabil că cea mai mare categorie o reprezintă românii care nu sunt diagnosticați și nu știu că au boala”, estimează profesorul de diabetologie Constantin Ionescu-Târgoviște, directorul Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N.Paulescu”.

Această boală poate fi preîntâmpinată printr-un regim alimentar bine ales, existând o serie de preparate naturale ce împiedică sau întârzie îmbolnăvirea de diabet. Unul dintre acestea este condimentul curry.

Curcumina are o influenţă benefică
Un studiu realizat în Thailanda arată că substanţa conţinută în curry, curcumina poate preveni diabetul.

Cercetarea, publicată în „Diabetes Care”, s-a desfăşurat pe parcursul a nouă luni, timp în care voluntarii – 240 de persoane adulte prediabetice (care prezentau niveluri ridicate de zahăr în sânge, fapt care ar fi putut conduce la diabet de tipul II) – au consumat zilnic o anumită cantitate de curcumină sau o substanţă placebo.

În timpul studiului, în rândul celor 119 voluntari care au luat zilnic câte şase capsule cu extract de curcumină (250 mg) nu s-a înregistrat niciun caz de diabet de tipul II, comparativ cu grupul de 116 persoane cărora li s-au administrat capsule placebo, în care s-au înregistrat 19 noi cazuri de diabet.

În plus, cucurmina este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi este un puternic antioxidant, fiind folositoare în prevenirea unor boli precum cancerul.

Praful de curry, este numele generic al unui amestec variat de condimente. Un praf de curry clasic conţine, pe lângă curcumină, ghimbir, nucşoară, chimion, piper, coriandru, piment şi/sau seminţe de schinduf.

Praful de curry se adaugă în mâncare de la început când se rumeneşte în puţină grăsime (vegetală sau animală). Atenţie însă să nu-l ardeţi deoarece devine amar.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel