Din cuprinsul articolului
Un condiment ieftin care se adaugă mâncărurilor din întreaga lume și a devenit parte integrantă a arsenalul fiecărui bucătar, protejează inima și prelungește viața.
Un nou studiu confirmă proprietățile medicinale miraculoase ale ardeiului iute pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Astfel, s-a constatat că prezența ingredientului activ capsaicina în ardeiul iute ajută la întărirea mușchiului inimii, optimizând astfel funcția inimii.
Oamenii de știință au investigat potențialele beneficii ale consumului regulat de ardei iute. Acest experiment a implicat peste 23.000 de oameni care au ținut un jurnal alimentar pentru a-și urmări consumul de condimente.
Pe baza datelor obținute, oamenii sunt împărțiți în grupuri: cei care consumă cantită mici din acest condiment, cei care mănâncă de 2 ori pe săptămână, cei care mănâncă de 4 ori pe săptămână și cei care mănâncă mai mult de 4 ori pe săptămână.
În urma experimentului, cercetătorii au constatat că persoanele care au mâncat ardei iute de mai mult de 2 ori pe săptămână și-au mărit speranța de viață cu 8,2 ani, față de cei care nu au mâncat deloc sau foarte rar.
Riscul de deces din cauza bolilor de inimă, mai mic cu 34%
Cercetările arată că cei care mănâncă în mod regulat ardei iute au un risc redus cu 23% de deces din orice cauză. De exemplu, riscul de a muri din cauza bolilor de inimă a fost redus cu 34%. Dar consumul de condiment nu a afectat riscul de apariţie a cancerului, scrie Healthline.
Oamenii de știință au comparat aceste studii cu altele și au descoperit că consumul de alimente picante este asociat cu un risc redus de mortalitate. Ingredientul secret găsit în ardeiul iute – capsaicina – este responsabil pentru acest lucru. Pe lângă faptul că acest compus dă un gust ascuțit, are și un efect benefic asupra întăririi sistemului cardiovascular.
Specialiştii amintesc că o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos joacă un rol cheie în menținerea sănătății cardiovsculare și longevității.