Din cuprinsul articolului
Bogat în antioxidanţi, acest condiment este folosit în scopuri medicinale încă din secolul al VII-lea i.Hr., iar cercetările arată că are un puternic efect neuroprotector. De asemenea, experţii susţin că acţionează ca un veritabil somnifer natural.
Astfel, condimentul cunoscut drept „aurul roșu” are efecte uimitoare în ceea ce privește îmbunătățirea calității somnului.
Este vorba despre şofran, o plantă din care se extrage unul dintre cele mai scumpe condimente, considerat o minune în bucătărie, dar și în domeniul medical. Acesta este bogat în substanțe antiinflamatorii și antioxidante, iar studiile au arătat că un consum regulat poate contribui la reducerea inflamației.
Oamenii de știință au sugerat că șofranul poate contribui la îmbunătățirea somnului, prin creșterea nivelului de melatonină și prin faptul că acționează asupra anumitor receptori din creier pentru a îmbunătăți calitatea somnului.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele șofranului asupra somnului. Totodată, oamenii de știință au descoperit că șofranul poate fi de mare ajutor în lupta cu depresia.
De asemenea, o analiză a 19 studii a arătat că tratamentele pe bază de șofran au redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge, precum și nivelurile de colesterol total și de colesterol LDL, în comparație cu tratamentele de control, conform sursei citate de antena3.ro.
Șofranul este un condiment care oferă o aromă deosebită preparatelor, fiind ideal alături de pește, carne de pui, orez, paste sau chiar prăjituri.
Ca supliment alimentar, şofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrat pe cale orală timp de până la şase săptămâni.
Antioxidanții din șofran pot juca un rol în protejarea organismului de afecțiunile care afectează sistemul nervos. Cercetări efectuate în 2015 1 au demonstrat că unii compuși din șofran, precum crocinul, par să reducă inflamația și deteriorarea oxidativă a creierului, ceea ce poate duce la efecte benefice.
Șofranul ar putea ajuta și în cazul bolii Alzheimer, datorită proprietăților sale de îmbunătățire a memoriei, cât și datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii.
În cadrul cercetării, persoanele cu Alzheimer ușor până la moderat care au luat șofran timp de 22 de săptămâni au avut îmbunătățiri cognitive care au fost comparabile cu cele ale persoanelor care au luat medicamentul donepezil și, de asemenea, au prezentat mai puține efecte secundare.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…