Semințele de muștar, în forma lor naturală sau sub formă de pastă, sunt un condiment nelipsit de pe mesele românilor și fără de care tradiționalii mititei sau cârnați nu ar mai avea aceeași savoare. Muștarul, fiind cunoscut în toată lumea, și-a câștigat titlul de „condimentul națiunilor”, fiind al doilea cel mai popular condiment din lume după piper.
Boabele de muștar au în componență: mucilagii, substanțe minerale (sodiu, potasiu, magneziu, selenium, proteine și calciu), acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6), fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, fier, vitamina D, vitamina B6, vitamina B-12, proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) și un ferment (mirozină).
În medicină, sunt folosite două soiuri: muștarul alb și muștarul negru. Muștarul alb se folosește sub formă de boabe de muștar, iar cel negru sub formă de făină. Esența de muștar intră în compoziția unor medicamente antireumatice și se utilizează la prepararea spirtului de muștar.
Muștarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcționare a circulației sângelui, este un bun antiinflamator și stimulează pofta de mâncare. Semințele de muștar conțin niacină, ce ajută la menținerea unei tensiuni normale. În același timp, niacina ajută la scăderea nivelului de colesterol, protejând arterele împotriva aterosclerozei.
Muștarul are un efect antibiotic și echilibrează tensiunea arterială. Grație conținutului de sulf, semințele de muștar au proprietăți antifungice și antibacteriene, fiind indicate în cazul infecțiilor. De asemenea, este dovedit faptul ca baia cu boabe de muștar este un bun medicament împotriva răcelilor, pune sângele în mișcare și alungă frisoanele, potrivit site-ului gradinamea.ro.
Muștarul, având proprietăți antiinflamatoare, calmează migrenele și este un bun „aliat” împotriva astmului, bronșitei, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, și gripelor.
Specialiștii îndeamnă pe cei care suferă de constipație cronică să consume câte o linguriță de boabe de muștar cu lapte sau cu apă (zi de zi se crește doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub formă de cure, pe o perioadă de o săptămână, urmată de o pauză de zece zile.
Semințele de muștar protejează și împotriva cancerului gastrointestinal, anumite studii demonstrând că semințele de muștar pot chiar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase prezente și pot preveni formarea altora noi.
Uleiul de muștar este cunoscut și el drept un fabulos și străvechi remediu de stimulare a creșterii părului. Betacarotenul convertit în vitamina A ajută la fortifierea și hidratarea părului, dar contribuie și la menținerea sănătății scalpului.
Semințele de muștar îmbunătățesc sistemul imunitar și cresc capacitatea organismului de a face fața bolilor, deoarece sunt pline de minerale esențiale, precum fier, mangan, magneziu, cupru.
Boabele de muștar brune au un efect mai puternic și sunt recomandate pentru a fi folosite în dieta de slăbit. Gustul ușor picant taie pofta de mâncare. Nutriționiștii susțin că multe condimente picante, printre care și boabele de muștar, ne ajută să mâncăm mai puține alimente grase și dulci și mai multe alimente sărace în calorii. De asemenea, boabele de muștar conțin o cantitate importantă de proteine și de fibre, astfel încât senzația de sațietate se instalează foarte repede.
Trebuie, însă, să avem în vedere, atunci când ne hotărâm să începem o dietă care include boabele de muștar, că acestea sunt interzise persoanelor care suferă de colon iritabil. Tratamentele cu muștar nu sunt indicate nici copiilor cu vârste până în 6 ani, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…