Din cuprinsul articolului
Cercetătorii sugerează că un anumit condiment pe care îl folosești pentru a îmbunătăți aroma ar putea avea un impact surprinzător asupra sănătății mintale, crescând riscul de depresie.
Descoperirile unui studiu recent publicat în Journal of Immunology sunt uimitoare, deoarece condimentul analizat este sarea, un potențiator al gustului obișnuit găsit în toate tipurile de bucătării.
Condimentul popular care crește riscul de depresie
Studiile anterioare au sugerat o legătură între consumul ridicat de sare și depresie, dar mecanismul exact a rămas neclar. În cel mai recent studiu, cercetătorii au folosit modele de șoarece pentru a investiga în continuare și au descoperit că o dietă bogată în sare declanșează producerea unei proteine numite IL-17A, despre care se știe că are un rol cheie în creșterea riscului de depresie.
În timpul studiului, șoarecii au fost hrăniți fie cu o dietă normală, fie cu o dietă bogată în sare timp de cinci săptămâni.
- Cei care țineau dieta bogată în sare au arătat mai multă inactivitate și mai puțin interes pentru explorare, indicând simptome asemănătoare depresiei.
Întrucât IL-17A este legat de depresie, cercetătorii i-au examinat rolul și au descoperit că cei care urmau o dietă bogată în sare au crescut nivelurile IL-17A în splină, sânge și creier, corelând cu comportamente asemănătoare anxietății și depresiei.
Cu toate acestea, șoarecii care nu au produs IL-17A nu au dezvoltat aceste simptome, confirmând rolul său în depresie.
Reducerea sării, modalitate simplă de a susține bunăstarea mentală
Cercetarea nu numai că evidențiază legătura dintre consumul ridicat de sare și depresie, dar indică și reducerea sării ca o modalitate simplă, dar eficientă de a susține bunăstarea mentală. Mai interesant, sugerează că țintirea IL-17A ar putea duce la noi abordări de tratament pentru depresie.
Dr. Xiaojun Chen, cercetător la Universitatea Medicală Nanjing, care a condus studiul, a transmis într-un comunicat de presă, că această lucrare „ sprijină intervențiile dietetice, cum ar fi reducerea sării, ca măsură preventivă pentru bolile mintale.
De asemenea, deschide calea pentru noi strategii terapeutice care vizează IL-17A pentru a trata depresia”. Dr. Chen consideră că discuțiile privind ghidurile de consum de sare ar trebui redeschise.
Descoperirile studiului care leagă consumul de sare de tulburarea depresivă majoră sunt deosebit de relevante, având în vedere utilizarea pe scară largă a sării în dieta occidentală și popularitatea în creștere a fast-food-ului care poate conține de până la 100 de ori mai multă sare decât mesele gătite acasă.