Din cuprinsul articolului
Un ingredient cancerigen e consumat în cantități mari de către români. Cercetătorii de la Centrul pentru Sănătate Publică de la Universitatea din Viena au constatat că persoanele din Marea Britanie care consumau sare în mod regulat la majoritatea meselor lor erau cu 41% mai predispuse să dezvolte cancer gastric decât cele care foloseau acest ingredient cu moderație, conform dailymail.co.uk.
Studiile anterioare din China, Japonia și Coreea au legat consumul excesiv de sare de riscul de cancer gastric, însă acesta este unul dintre primele studii care evidențiază această asociere în cazul occidentalilor. Chiar dacă cercetarea austriacă a fost doar observațională, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea afecta stratul protector al stomacului, contribuind la deteriorarea țesutului și la apariția de mutații canceroase.
„Cercetarea noastră arată legătura dintre frecvența adaosului de sare și cancerul de stomac și în țările occidentale”, a declarat autorul principal Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena.
Pentru mulți, nivelul recomandat de sare poate fi o surpriză. FDA sugerează un aport zilnic de sodiu de cel mult 2.300 mg.
Aceasta este echivalentul aproximativ al unei lingurițe de sare de masă.
Ingredientul cancerigen nelipsit din alimentație
Cu toate acestea, deoarece multe alimente conțin mai mult sodiu decât realizează oamenii și pentru că unii adaugă sare în plus, consumul mediu zilnic al unui american se ridică la aproximativ 3.400 mg, conform agenției.
De exemplu, o conservă de supă de pui cu tăiței de la Campbells conține în jur de 890 mg de sare.
Deși poate părea nevinovată adăugarea unei mici cantități pentru a îmbunătăți aroma, cercetătorii au avertizat că excesul constant poate avea consecințe dăunătoare.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, o echipă de cercetători de la Universitatea din Viena a analizat datele a 471.144 de adulți din Marea Britanie, colectate în cadrul UK Biobank. Rezultatele lor au arătat că, pe o perioadă de 11 ani, cei care consumau cantități mari de sare aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer gastric în comparație cu cei care foloseau sare în mod moderat la mesele lor.
Această asociere a rămas semnificativă chiar și după ajustarea pentru alți factori, cum ar fi vârsta, statutul socio-economic și alte obiceiuri legate de stilul de viață, inclusiv consumul de alcool și tutun.
De asemenea, conform Societății Americane de Cancer, s-a stabilit că consumul de alcool și fumatul de tutun contribuie semnificativ la probabilitatea de a dezvolta cancer gastric.
Proiecțiile Societății Americane de Cancer indică aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer gastric în Statele Unite în 2024, cu o estimare că aproximativ 10.880 de persoane vor pieri din cauza acestei afecțiuni.
În cazul în care este detectat în stadii incipiente, cancerul gastric are o rată de supraviețuire considerabilă – o persoană diagnosticată în fază timpurie are 75% mai multe șanse de a trăi cinci ani comparativ cu cineva care nu suferă de această afecțiune, conform Institutelor Naționale de Sănătate.
Cu toate acestea, în cazul în care se răspândește, această rată scade abrupt la 35%.
Mai rău este faptul că această boală poate progresa rapid, uneori fără a prezenta simptome evidente – deoarece multe dintre semnele sale pot fi trecute cu vederea.
Printre simptomele timpurii se numără balonarea, disconfortul gastric și indigestia – simptome care pot fi atribuite și unui prânz condimentat sau bogat.
Aceasta este motivul pentru care cercetătorii doresc să crească gradul de conștientizare privind consumul de sare, astfel încât să puteți fi mai atenți la riscul de cancer, a declarat Tilman Kühn, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Viena implicați în studiu.
„Prin studiul nostru, dorim să sensibilizăm publicul cu privire la efectele negative ale unui consum extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului de stomac”, a declarat profesorul Kühn.