Transformă alimentele în adevărate medicamente, pentru că ele, condimentele, sunt recomandate nu doar pentru a da savoare mâncării, ci și pentru tratarea naturistă a anumitor boli.
Mâncarea va fi mult mai gustoasă dacă îi adăugăm condimente, dar, în același timp, îi vom simți efectele binefăcătoare.
Beneficiile condimentelor au fost descoperite încă din vechime, iar industria farmaceutică a exploatat substanțele sale chimice active extrem de benefice.
Conțin toate uleiurile esențiale, întăresc acțiunea antioxidanților, combătând efectele îmbătrânirii, și previn infecțiile. Sunt bogate în vitamine, iar unele dintre ele conțin importante principii active, fiind considerate, pe drept cuvânt, adevărate medicamente naturale.
Cultura orientală a acordat un deosebit interes cunoașerii efectelor fiecărui condiment, fiind respectată și în zilele noastre.
Orientalii știu cu precizie cum reușesc condimentele să ne influențeze chiar și dispoziția. Aromele diferitelor plante ne pot ajuta să avem o mai bună concentrare, să fim mai dinamici, să ne canalizăm voința.
Pot fi bune afrodisiace sau recomandate pentru a scăpa de insomnie. Condimentele pot genera reacții psihologice nebănuit de intense.
Busuiocul este antiseptic și tonifiant, ajută la combaterea migrenei și a insomniei. Ajută la tratarea rănilor care se vindecă greu.
Menta se folosește la unele preparate din carne, având totodată calitatea de a stimula digestia. Ea conferă, în același timp, un gust plăcut salatelor de fructe, precum și umpluturilor din curcan.
Cimbrul are aromă puternică, este recomandat în preparatele din carne și pește. Diuretic, el este un bun expectorant, fiind prezent în siropul pentru tuse. Cimbrul se dozează cu mare atenție pentru că, în cantități mari, poate să dea un gust amar. Este recomandat împotriva crampelor stomacale, gripei, epilepsiei, stresului, stărilor depresive.
Tarhonul este excelent pentru salate și în sandvișuri cu unt. Are proprietăți digestive și vermifuge, combate febra, este un condiment ideal pentru ciorbele cu carne afumată.
Mărarul are o savoare delicată, care se potrivește preparatelor din carne de vițel și de pui. Este antiseptic și ajută la eliminarea gazelor intestinale.
Coriandrul stimulează digestia, este antiinfecțios și este recomandat în general pentru sosuri.
Frunzele melisei seamănă cu cele de urzică și dacă sunt frecate între degete degajă un miros delicat de lămâie. Se folosește la deserturi, precum: șerbeturi, salate de fructe. Melisa are proprietăți antispasmodice și sedative.
Piperul este unul dintre cele mai consumate condimente. Negru, alb, cu bobul lung, roșu, piperul pune în mișcare digestia leneșă, face sângele să circule mai bine și ridică temperatura corpului. Ajută și în caz de balonare, infecțiile în gât, reumatism, tușe, astenie. Se folosește sub formă de pulbere, adăugată în ceai sau rachiu. Preparatele se beau cu înghițituri mici sau se pun pe locurile dureroase.
Nu se recomandă persoanelor care au gastrită hiperacidă, hipertensiune și nervozitate.
Cuișoarele reprezintă un dezinfectant imbatabil. De asemenea, o singură cuișoară pusă într-o fiertură de carne îi va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore. Cuișoarele sunt indicate în colite de putrefacție și disfuncții biliare. Se pun în salatele de fructe 1-2 vârfuri de cuțit de cuișoare pisate.
Mai sunt recomandate în caz de balonare, prevenirea răcelilor, dureri de măsele, mâncărimi ale pielii.
Scorțișoară e eficientă în afecțiunile cardiace și circulatorii, ale sistemului nervos, sughiț, spasm nervos, sîngerări ale gingiilor, dereglări ale apetitului.
Nucșoară stimulează digestia și este un excitant ușor, iar în doze mai mari este calmant și somnifer.
Cardamonul este un condiment tradițional arab, folosit mai ales în condimentarea cafelei și a dulciurilor cu cacao, deoarece neutralizează toxicitatea anumitor alcaloizi. Este util și în intoxicații, impotență, frigiditate, digestia leneșă.
Dafinul este recomandată la beție, intoxicații, otrăvire, atonie digestivă, răgușeală, infecții ale gingiilor. Se pun în mâncare câteva frunze sau se prepară ceai care e bun și contra gripei și bronșitei. Scade febra și alungă durerile de cap. În doze mari, dafinul este vomitiv.
Frunzele de dafin se folosesc la preparatele din vânat, la sosurile din carne și la ciorbă din carne de vită sau porc.
Anasonul e un leac deosebit de valoros, din semințele sale se face ceai sau tinctură ce combat tusea și gripa, tulburările digestive.
Chimionul este folosit pentru tratarea spasmelor, balonărilor, tulburărilor menstruale.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…