Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, după ce a vizitat Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmaţiei, că spaţiile de cazare din incinta instituţiei sunt improprii.
„Am vrut să văd cu ochii mei care este realitatea. (…) Spaţiile sunt improprii cazării pacienţilor cu afecţiuni psihice. Din ceea ce am văzut aici şi din punctul de vedere al unui om care cunoaşte sistemul, nu putem vorbi de soluţii bune pentru pacienţi. Prin urmare, va trebui să regândim discuţiile pe care le-am avut în Comisia de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu reprezentanţii ONG-urilor. Aici sunt cele mai proaste condiţii. În ultimii 15 ani nu s-a alocat nimic. Cei care spun că un anumit partid nu a făcut nimic ar trebui să tacă. Cu toţii nu au făcut nimic. Nu putem să-i îngrijim cu cârpeli pe aceşti pacienţi”, a declarat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că va relua discuţiile în cadrul Comisiei de Psihiatrie pentru a putea implementa programe aplicate, iar administraţia locală va lua măsuri imediate în organizarea centrului, respectiv a secţiei de psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei.
„Voi avea o discuţie din nou cu Comisia de Psihiatrie pentru nişte programe foarte clare. Am început discuţiile cu ministrul Fondurilor Europene pentru a avea nişte bani pentru reabilitarea acestor secţii. Prin urmare, măsurile imediate vor avea un caracter organizatoric pe care conducerea Spitalului Sighet, Primăria Sighet, şi cu sprijin guvernamental, le vor lua imediat. Lucrurile nu sunt cum trebuie”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că a dorit să vadă personal cum arată incinta unităţii medicale şi să discute cu autorităţile locale despre situaţia apărută.
„Am avut o discuţie cu reprezentanţii conducerii Spitalului Sighet, cu primarul Horia Scubli, cu prefectul Vasile Moldovan şi reprezentanţii DSP Maramureş. Am vrut să am o radiografie asupra ceea ce s-a întâmplat cu pacienţii care au fost ţinuţi în acele condiţii pe care le-aţi văzut cu toţii, pacienţi care nu erau ai secţiilor de psihiatrie ale Spitalului Sighet. Aceste secţii au un număr de 323 de paturi pentru psihiatrie acuţi şi cronici. Reprezentanţii ONG-urilor au reclamat lipsa personalului aferent activităţilor specifice îngrijirii acestor pacienţi, activităţi improprii”, a mai spus Sorina Pintea.
Recent, Centrul de Resurse Juridice şi Tonal a făcut publice imagini filmate în Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmaţiei, unde mai mulţi pacienţi erau închişi în cuşti de sticlă, iar alţii erau legaţi de pat cu cârpe improvizate.
De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, în subordinea căreia se află centrul, a anunţat că va reloca în alt spaţiu toţi pacienţi aflaţi în custodia sa.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…