Concluziile unui nou studiu despre fumat ne dau fiori reci: „Cantitatea de nicotină din sânge după inhalarea fumului IQOS a fost de aproape 4,5 ori mai mare comparativ cu ţigările convenţionale”
Expunerea la fumul produs de dispozitivele cu tutun încălzit de tip IQOS afectează peretele vascular la fel de mult ca fumul de ţigară, arată un studiu citat de Iniţiativa 2035 Fără Tutun.
Potrivit sursei citate, expunerea de scurtă durată la fumul produs de IQOS produce leziuni ale endoteliului vascular (evaluarea integrităţii acestuia reprezintă o modalitate de evaluare a riscului cardiovascular) în aceeaşi măsură ca şi expunerea similară la fumul ţigărilor convenţionale.
„Concentraţia sanguină de nicotină după inhalarea fumului produs de IQOS este cu mult mai mare decât cea obţinută în urma consumului ţigărilor convenţionale, deşi cantitatea de nicotină măsurată în „aerosolii” IQOS era aproximativ 63% din cantitatea de nicotină măsurată în fumul ţigărilor obişnuite. Producătorii dispozitivelor care încălzesc tutunul susţin că acestea facilitează o expunere redusă a consumatorului la substanţe toxice atunci când inhalează reziduurile produselor respective. Cercetătorii independenţi atrag atenţia, însă, că o expunere redusă la noxe nu este echivalentă cu un risc redus pentru sănătate, prezentând argumente obţinute chiar din studiile plătite de producători pentru a evalua toxicitatea acestor produse. În acest context, recent a fost publicat un studiu independent de industrie care demonstrează că aerosolii produşi de IQOS au acelaşi impact negativ asupra funcţionării vaselor de sânge ca şi fumul produs de ţigara obişnuită”, se afirmă într-un comunicat de presă al Iniţiativei 2035 Fără Tutun.
Astfel, studiul arată că după 10 expuneri a câte 15 secunde, timp de 5 minute (expunere asemănătoare celei a fumătorului de IQOS sau ţigară) la fumul de IQOS, funcţia vaselor sanguine s-a redus cu 58%. În mod similar, după expuneri de 5 secunde la fumul IQOS, funcţia vaselor sanguine a scăzut cu 60%. Această reducere a fost comparabilă cu cea indusă de fumul de ţigară (57% pentru expunerile de 15 secunde, 62% pentru expunerile de 5 secunde), dar expunerea la aer curat nu a avut niciun impact asupra dilatării vaselor de sânge. Au fost folosite expuneri scurte şi mai lungi pentru a demonstra că efectul nu depinde de intensitatea expunerii.
„Cantitatea de nicotină din sânge după inhalarea fumului IQOS a fost de aproape 4,5 ori mai mare comparativ cu ţigările convenţionale (70,3 nanograme/ mililitru pentru IQOS şi 15 nanograme/ mililitru pentru ţigări), deşi cantitatea de nicotină măsurată în aerosolii IQOS era de aproximativ 63% din cantitatea de nicotină măsurată în fumul ţigărilor obişnuite”, susţine sursa citată.
Studiul prezentat, se mai menţionează în comunicat, evaluează capacitatea aerosolului produs de IQOS de a modifica peretele arterial, prin măsurarea capacităţii de dilatare arterială mediată de flux înainte şi după inhalarea IQOS, comparativ cu ţigara obişnuită şi aer curat. De asemenea, au fost măsurate şi concentraţia de nicotină şi cotinină în sânge înainte şi după utilizarea celor două tipuri de produse din tutun.
„Studiul face parte din categoria cercetărilor fundamentale, fiind realizat pe şoareci anesteziaţi care au inhalat aerosoli de IQOS, ţigară convenţională şi aer curat, măsurându-se parametri echivalenţi cu cei folosiţi la oameni. Astfel, se demonstrează efectul concret al fumului asupra peretelui vascular, independent de intervenţia umană. (…) Disfuncţia endotelială contribuie la procesul de aterogeneză (formarea plăcilor de aterom) şi precede dezvoltarea leziunilor morfologice vasculare ce pot conduce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolii pulmonare, hipertensiune arterială, etc”, mai susţine Iniţiativa 2035 Fără Tutun.
Cercetarea a fost finanţată de National Heart, Lung, and Blood Institute al National Institutes of Health, şi de U.S. Food and Drug Administration – Center for Tobacco Products, potrivit comunicatului.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…