Sari la conținut

Concluzia unor psihiatri de renume: problemele de sănătate psihică nu trebuie să fie tratate ca o boală

Tratarea tulburărilor mentale, aşa cum este schizofrenia sau tulburarea bipolară, ca o boală fizică nu prezintă niciun fel de beneficii pentru pacient, conform părerii mai multor psihologi de renume.

Chiar şi etichetarea acestor tulburări este contraproductivă, mai susţin ei, precizând că nu există niciun fel de dovadă medicală care să indice că o „criză” sau „un stres emoţional sever” poate reprezenta acelaşi lucru cu o boală cu origini genetice sau biologice.

În schimb, accentul ar trebui să cadă asupra îndepărtării cauzelor stresului emoţional pentru a le putea oferi pacienţilor „ajutorul de care au nevoie pentru a se recupera”.

Acest apel spre o schimbare de paradigmă în abordarea tulburărilor sănătăţii mentale a fost respins de majoritatea psihiatrilor. Aceştia încă susţin că medicaţia reprezintă cea mai bună modalitate de a lupta împotriva acestor tulburări.

Această dezbatere a revenit în actualitate înainte de lansarea ultimei ediţii a Manualului de Diagnostic al Tulburărilor Mentale, de către Asociaţia americană de Psihiatrie. Acest manual clasifică multiple tulburări de ordin emoţional şi comportamental – inclusiv izbucnirile nervoase şi ipohondria – drept boli, sugerând că ar trebui tratate prin administrarea unei anumite medicaţii.

Însă într-un comunicat dat publicităţii de Societatea britanică pentru Psihologie este evidenţiată nevoia de schimbare a abordării acestor tulburări.

Astfel, Dr Lucy Johnstone, de profesie psiholog clinic, care a participat la redactarea acestui comunicat, susţine că nu există nicio bază ştiinţifică pentru tratarea „stresului emoţional” ca pe o boală fizică.

,,Nimeni nu neagă faptul că unii oameni ajung să sufere de nişte forme extreme de stres. Ceea ce susţinem noi, şi de fapt ceea ce susţin şi unii dintre cei mai buni psihiatri din lume, este că nu există nicio dovadă că acest tip de tulburări ar fi nişte boli, cu cauze genetice sau biochimice. De cealaltă parte, dispunem de extrem de multe dovezi că până şi cele mai severe crize de ordin psihiatric sunt rezultatul unor complexe de circumstanţe de ordin psihologic şi social – cu alte cuvinte, lucruri care ţi se pot întâmpla”, a explicat ea adăugând că noua abordare trebuie să înţeleagă tulburările psihice drept ,,oameni cu probleme, nu pacienţi cu boli”.

,,Oamenii au crize din anumite motive care ţin de viaţa lor şi dacă nu reuşim să înţelegem aceste motive, nu vom putea să le asigurăm ajutorul de care au nevoie pentru as e recupera”, a mai adăugat Dr. Lucy Johnstone

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel