Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că nu crede că o activitate de control pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o monitorizare „planificată”, „serioasă” şi „sistematică”, transmite Agerpres.
„Nu cred că activitatea de control serioasă pentru aducerea într-o limită suportabilă a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o activitate de monitorizare şi control care trebuie să fie planificată, serioasă şi sistematică. Nu este atribuţia Ministerului Sănătăţii, nu le dau sfaturi în niciun fel, dar lucrurile aşa trebuie să se întâmple. Nu este ideea publicării de topuri, ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puşi”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la o conferinţă organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
Necesitatea unor controale serioase
Potrivit ministrului, numărul controalelor făcute de Casele judeţene de asigurări de sănătate în ceea ce priveşte concediile medicale a fost unul mic.
„Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale, poate unii au justificare, altele sunt mai puţin justificate. Sper că, odată cu noua conducere a Casei, să existe controale serioase pentru că numărul acestor controale a fost foarte mic. Vă dau un exemplu: sunt 43 de Case de asigurări de sănătate şi într-un an de zile au făcut 50 de controale, au controlat 50 de prescriptori, adică unul pe an într-un judeţ”, a arătat Alexandru Rafila.
Casele de Asigurări de Sănătate trebuie să controleze modul în care sunt emise concediile medicale, spune ministrul Alexandru Rafila, după ce CNAS a dat publicității un top al medicilor care eliberează astfel de prescripții.
Clasamentul este condus de un medic din Cluj ce a emis aproape 100.000 de zile de concediu medical pacienților săi, urmat de alți medici din Olt și Teleorman care au emis fiecare peste 30.000 de zile de concediu medical în 2023.