Sari la conținut

Concediile medicale, impozitate cu 10% începând cu luna ianuarie 2024. Măsura afectează inclusiv proaspetele mămici

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei
plafonarea plății zilelor de concediu medical

Începând cu luna ianuarie 2024, românii vor primi mai puțini bani pentru concediile medicale. Guvernul a decis aplicarea unei contribuții 10% pentru CASS (asigurările sociale de sănătate), însă vor exista câteva situații de excepție.

Indemnizații mai mici cu 10% pentru angajați

Astfel, Ordonanța de urgență 115 din 14 decembrie 2023, precizează:

„Indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare”.

Altfel spus, indemnizațiile pentru concediu medical (indemnizații de asigurări sociale) nu mai fac parte din categorie veniturilor care sunt scutite de CASS și fac parte din categoria de venituri asupra cărora se aplică taxa de 10% pentru asigurări sociale de sănătate.

Din cauză ca angajatorii urmează să rețină acest procent pentru asigurări de sănătate, angajații vor primi indemnizații mai mici cu 10%, scrie Avocatnet. Măsura se aplică odată cu veniturile pentru luna ianuarie a acestui an.

Această taxă afectează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale (cum ar fi PFA-uri și profesii liberale).

Certificat de concediu medical
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce categorii de indemnizații sunt vizate

Potrivit Ordonanței de Urgență 158/2005 sunt vizate următoarele categorii de indemnizații.

„Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:

a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;

d1) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;

e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare”.

În condițiile în care Ordonanța de Urgență nr.114 precizează „indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005”, se poate înțelege că este vorba de indemnizațiile enumerate mai sus.

Tot potrivit OUG n.115 sunt scutite de CASS indemnizațiile pentru cei care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, ca urmare dobândirii unor boli profesionale sau ca urmare a unor accidente de muncă.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel