Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis prin intermediul unui comunicat de presă semnalele de siguranță ale vaccinului AstraZeneca. Comunicatul vine în urma deciziei mai multor state de a opri pentru moment vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca datorită potențialelor efecte secundare grave.
„Unele țări din Uniunea Europeană au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca COVID-19 ca măsură de precauție bazată pe rapoarte de tulburări rare de coagulare a sângelui la persoanele care au primit vaccinul. Alte țări din UE – având în vedere aceleași informații – au decis să continue utilizarea vaccinului în programele lor de imunizare.” amintește OMS în comunicatul de presă.
„Vaccinarea împotriva COVID-19 nu va reduce boala sau decesele din alte cauze. Se știe că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global.
În campaniile extinse de vaccinare, este o rutină pentru țări să semnaleze potențiale evenimente adverse după imunizare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea însăși, dar este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcționează și că există controale eficiente.
OMS este în contact regulat cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informații despre siguranța vaccinului COVID-19. Subcomitetul OMS COVID-19 al Comitetului consultativ global pentru siguranța vaccinurilor evaluează cu atenție cele mai recente date de siguranță disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce revizuirea este finalizată, OMS va comunica imediat constatările către public.
În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile sale și recomandă continuarea vaccinărilor.”
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că România va continua vaccinarea populaţiei cu serul dezvoltat de AstraZeneca.
„În cursul acestei seri, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.
În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.
Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.”
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…