Categories: Expertul zilei

Comunicat oficial Centrul de Control și Prevenire a Bolilor: Varianta Omicron – tot ce trebuie să știm! Recomandările oficiale în vederea protecției împotriva variantei Omicron

Comunicat oficial Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC). Pe 24 noiembrie 2021, o nouă variantă a SARS-CoV-2, B.1.1.529, a fost raportată la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această nouă variantă a fost detectată pentru prima dată în exemplarele colectate pe 11 noiembrie 2021 în Botswana și pe 14 noiembrie 2021 în Africa de Sud.

La 26 noiembrie 2021, OMS a denumit B.1.1.529 Omicron și l-a clasificat ca o variantă de îngrijorare (VOC). La 30 noiembrie 2021, Statele Unite au desemnat Omicron ca o variantă de îngrijorare, iar pe 1 decembrie 2021 a fost identificat primul caz confirmat de Omicron din SUA.

CDC a colaborat cu partenerii mondiali din domeniul sănătății publice și din industrie pentru a afla despre Omicron, în timp ce continuăm să îi monitorizăm cursul. CDC a folosit supravegherea genomică pe parcursul pandemiei pentru a urmări variantele SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, și pentru a informa practicile de sănătate publică. Nu știm încă cât de ușor se răspândește, gravitatea bolii pe care o provoacă sau cât de bine acţionează vaccinurile și medicamentele disponibile împotriva ei.

În ciuda atenției sporite a Omicron, Delta continuă să fie principala variantă care circulă.

Ce știm despre Omicron?

Infecție și răspândire

Cât de ușor se răspândește Omicron? Varianta Omicron se va răspândi probabil mai ușor decât virusul SARS-CoV-2 original și cât de ușor se răspândește Omicron în comparație cu Delta rămâne necunoscut. CDC se așteaptă ca oricine cu infecție cu Omicron să poată răspândi virusul altora, chiar dacă este vaccinat sau nu prezintă simptome.

Va provoca Omicron boli mai severe? Sunt necesare mai multe date pentru a afla dacă infecțiile cu Omicron, și în special reinfecțiile și infecțiile incipiente la persoanele care sunt complet vaccinate, cauzează boli  mai severe decât infecția cu alte variante sau deces.

Vaccinurile vor funcționa împotriva Omicron? Vaccinurile actuale sunt de așteptat să protejeze împotriva bolilor severe, a spitalizărilor și a deceselor din cauza infecției cu varianta Omicron. Cu toate acestea, este posibil să apară infecții revoluționare la persoanele care sunt complet vaccinate. Cu alte variante, precum Delta, vaccinurile au rămas eficiente în prevenirea bolilor severe, a spitalizărilor și a decesului. Apariția recentă a Omicron subliniază și mai mult importanța vaccinării și a rapelurilor.

Vor funcționa tratamentele împotriva Omicron? Oamenii de știință lucrează pentru a determina cât de bine funcționează tratamentele existente pentru COVID-19. Pe baza structurii genetice modificate a Omicron, este posibil ca unele tratamente să rămână eficiente, în timp ce altele pot fi mai puțin eficiente.

Avem instrumentele pentru a lupta împotriva Omicron

Vaccinurile rămân cea mai bună măsură de sănătate publică pentru a proteja oamenii de COVID-19, a încetini transmiterea și pentru a reduce probabilitatea apariției unor noi variante. Vaccinurile COVID-19 sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor severe, a spitalizărilor și a decesului.

Oamenii de știință investighează în prezent Omicron, inclusiv cât de protejați vor fi persoanele complet vaccinate împotriva infecției, spitalizării și decesului.

CDC recomandă tuturor celor cu vârsta peste 5 ani să se protejeze de COVID-19 vaccinându-se complet.

CDC recomandă ca toată lumea cu vârsta de 18 ani și mai mult să primească o vaccinare de rapel la cel puțin două luni după vaccinul inițial J&J/Janssen sau la șase luni după finalizarea seriei lor primare de vaccinare COVID-19 Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Măștile oferă protecție împotriva tuturor variantelor. CDC continuă să recomande purtarea unei măști în spațiile publice interioare, în zonele cu transmitere comunitară substanțială sau ridicată, indiferent de statutul de vaccinare.

Testele vă pot spune dacă sunteți infectat în prezent cu COVID-19. Două tipuri de teste sunt utilizate pentru a testa infecția curentă: testele de amplificare a acidului nucleic (NAAT) și testele cu antigen. Testele NAAT și antigene vă pot spune doar dacă aveți o infecție curentă. Persoanele fizice pot folosi Instrumentul de testare virală COVID-19 pentru a determina ce fel de test să caute. Ar fi necesare teste suplimentare pentru a determina dacă infecția dumneavoastră a fost cauzată de Omicron.

Autotestările pot fi folosite acasă sau oriunde, sunt ușor de utilizat și produc rezultate rapide. Dacă autotestul are un rezultat pozitiv, stați acasă sau izolați-vă timp de 10 zile, purtați o mască dacă aveți contact cu alții și sunați-vă furnizorul de asistență medicală. Dacă aveți întrebări despre rezultatul autotestului, sunați la furnizorul de servicii medicale sau la departamentul de sănătate publică.

Până când vom ști mai multe despre riscul Omicron, este important să folosim toate instrumentele disponibile pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: