Din cuprinsul articolului
În cazurile avansate, pacienții care suferă de scleroză multiplă pot avea mobilitate limitată, spasme, slăbiciune musculară, coordonare deficitară și incontinență.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un simplu test de sânge poate întârzia substanțial simptomele mai severe ale aceste boli invalidante. Astfel, pacienții cu scleroză multiplă ale căror analize de sânge relevă un nivel ridicat de proteine numite lanțuri ușoare de neurofilamente (NfL), un biomarker al leziunilor nervoase, ar putea înregistra o agravare a dizabilității într-un an sau doi.
Studiu condus de cercetătorii de la UC San Francisco este primul care cuantifică intervalul de timp care precede agravarea dizabilității în care are loc lezarea sistemului nervos central, a declarat dr. Ahmed Abdelhak, de la Departamentul de Neurologie al UCSF și de la Institutul Weill pentru Neuroștiințe, unul dintre autorii studiului.
„Creșterea NfL cu până la doi ani înainte de semnele de agravare a dizabilității, reprezintă fereastra în care intervențiile pot preveni agravarea bolii”, spune medicul.
În cadrul studiului, publicat în revista JAMA Neurology, și condus împreună de cercetătorii americani și specialiști de la Spitalul Universitar și Universitatea din Basel, Elveția, echipa a analizat incidența agravării dizabilității, definită ca șase luni sau mai mult de deteriorare crescută reflectată într-un scor mai mare pe Scala extinsă a stării de dizabilitate.
91% prezintă un risc ridicat de agravare a handicapului
Nivelurile ridicate de NfL au fost asociate cu un risc cu până la 91% mai mare de agravare a dizabilității cu recidivă aproximativ un an mai târziu, și cu un risc cu până la 49% mai mare de agravare a dizabilității fără recidivă aproape doi ani mai târziu, au constatat cercetătorii.
Cercetătorii cred că nivelurile ridicate de NfL apar mai devreme în agravarea dizabilității fără recidivă. Acest model poate indica „un proces mai prelungit care scade în intensitate înainte de agravarea handicapului”, a declarat dr. Green, director medical al Centrului de Scleroză Multiplă și Neuroinflamare al UCSF, coautor al studiului.
Acest lucru se aliniază cu recunoașterea faptului că moartea celulelor nervoase este un proces lent care se îndreaptă spre o dizabilitate permanentă, și ar putea însemna că intervențiile pentru protejarea celulelor nervoase ar putea avea timp să oprească dizabilitatea, a precizat medicul, potrivit 360medical.ro.
Investigațiile viitoare vor căuta terapii care pot opri progresia bolii atunci când se detectează nivelurile crescute de NfL.