Complicațiile astmului bronșic. Medic: „Crizele de asm pot fi severe, ba chiar letale”

Afectiune pe cat de neplacuta, pe atat de des intalnita, astmul bronsic consta in limitarea fluxului de aer din caile respiratorii, cauzata de inflamatia cronica a acestora.

Fenomenul este unul permanent, iar senzatia de neplacere poate fi accentuata de episoadele de tuse, din timpul noptii sau de la primele ore ale zilei, sau de respiratia suieratoare din timpul crizelor periodice. Desi factorii genetici sunt determinanti in tot ce este astmul bronsic, care se manifesta inca din copilarie, interventia acestei afectiuni in viata fiecaruia dintre noi poate avea loc la orice varsta.

„În asmul bronşic sever, pacienţii sunt necontrolaţi optim de către terapia inhalatorie. Simptomatologia persistă, activităţile zilnice sunt limitate, în pofida faptului că pacienţii sunt complianţi la tratamentul administrat de către medicul specialist. Exacerbările pot să fie frecvente şi riscul de deces poate fi iminent.

Ceea ce este important în astmul sever este să fie înlăturaţi, respectiv trataţi toţi factorii de risc, toate comorbidităţile agravante. În majoritatea cazurilor, 70-80% din aceste cazuri, fenotipul inflamaţiei este de tip eozinofilic.

Acestea sunt o fractură din globulele albe din sânge care pot fi identificate extrem de uşor prin intermediul hemoleucogramei. Atunci când numărul eozinofilelor este crescut, atunci riscul de formă severă de asm este mare”, a explicat dr Oana Arghir la Antena3.

Pericolul unui diagnostic de astm pus prea târziu

„În momentul în care diagnosticul este pus prea târziu, pot apărea modificări la nivelul căilor respiratorii, respectiv remodelarea bronşică. Toate aceste lucruri pot avea o soluţie dacă există un dialog între pacient, medicul de familie şi medicul specialist.

Crizele de asm pot fi severe, ba chiar letale. Se administrează de obicei corticoterapie pe cale sistemică. Pacientul necesită spitalizare în terapie intensivă. Această terapie, administrată în mod repetat, poate să-i facă rău pacientului.

Noi milităm pentru diagnosticarea la timp a formelor grave de astm sever, întrucât, în România, există tratament pentru această categorie de bolnavi”, a mai spus medicul.

Complicaţiile asmului bronşic

„De obicei, această inflamaţie locală se răsfrânge la nivelul întregului organism şi aceşti pacienţi ajung să devină corticodependenţi şi pot dezvolta afecţiuni grave.

Important este să evităm recomandarea şi repetitivitatea corticoterapiei pe cale sistemică din dorinţa de a deţine controlul. Orice astm bronşic necesită o monitorizare vigilentă din partea medicului de familie. Necesită un screening a eozinofilelor în sânge”, a mai precizat medicul.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: