Din cuprinsul articolului
Neuropatia diabetică este atunci când diabetul vă provoacă leziuni ale nervilor. Poate afecta diferite tipuri de nervi din corpul dumneavoastră, inclusiv din picioare, organe și mușchi.
Nervii transportă mesaje între creier și fiecare parte a corpului nostru, astfel încât să putem vedea, auzi, simți și mișca. De asemenea, transportă semnale către părți ale corpului, cum ar fi inima, făcând-o să bată cu viteze diferite și plămânilor, astfel încât să putem respira.
Prin urmare, leziunile nervilor pot cauza probleme grave în diferite părți ale corpului persoanelor cu diabet de tip 1, tip 2 sau alte tipuri de diabet.
Neuropatia este una dintre complicațiile pe termen lung ale diabetului.
În timp, nivelurile ridicate de glucoză din sânge (zahăr) pot deteriora vasele mici de sânge care alimentează nervii din corpul dumneavoastră. Acest lucru împiedică nutrienții esențiali să ajungă la nervi. Ca urmare, fibrele nervoase pot fi deteriorate și pot dispărea. Acest lucru poate cauza probleme în multe părți diferite ale corpului, în funcție de tipul de nerv afectat.
Medicul Dorel Filip oferă mai multe detalii despre prevenţie.
„Neuropatia diabetică este o complicație frecventă a diabetului zaharat. Trebuie să știți că există peste 100 de boli care provoacă neuropatie periferică, dar cea mai frecventă boală este diabetul.
Se manifestă printr-o disfuncţie a fibrelor nervoase. Există fibre nervoase subțiri, fibre nervoase lungi și fibre vegetative autonome care sunt responsabile de informațiile care vin de la organele interne.
Deci putem vedea singuri, acasă, cu ochiul liber, că suferim de această boală. Există mai multe teste pentru neuropatie. Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, reprezentând o metodă simplă, neinvazivă și precisă. Este un test simplu de doar 15 minute, disponibil pe internet.
Important este să nu vă trataţi singuri acasă, ci să mergeţi la medic, fiindcă neuropatia este o complicaţie care poate duce la alte complicaţii foarte grave.
Această neuropatie are două faze. În primul rând, în fazele inițiale, neuropatia poate să evolueze cu dureri, dar în cele mai multe cazuri, undeva peste 50% dintre acestea, neuropatie diabetică este asimptomatică. Dacă facem o rană la picior, acea rană se va vindeca foarte greu şi se ajunge foarte uşor la o infecţie.
Dacă nu se ia o măsură chirurgicală în timp util se vorbește și despre piciorul diabetic. Trebuie să știți că 50% din aceste amputații sunt cauzate de neuropatii.
Este foarte importată implicarea familiei. Dacă avem acasă un membru al familiei cu diabet, acesta trebuie verificat. Acesta trebuie dus la medic pentru control.
Autoexaminarea poate salva extrem de multe picioare și este un ceva obligatoriu pentru pacientul cu diabet să se autoexamineze, să-și autoexamineze zilnic picioarele și dacă observă ceva în neregulă, o roșeață, tumefiere, deformare a piciorului, trebuie să apeleze la medic și să nu se trateze singur acasă.
O leziune de felul acesta evoluează foarte repede. Deci dacă vineri ești într-o excursie, te bate papucul și vezi că ai făcut o ulceraţie mică, în săptămâna următoare marți sau miercuri, s-ar putea să-ți pierzi un deget sau mai multe.
Spre deosebire de alte neuropatii, neuropatia diabetică este ireversibilă, deci putem cel mult să o păstrăm la același nivel, pe aceeași treaptă o perioadă lungă de timp, în așa fel încât să nu existe riscul de aceste complicații și riscul.
Cel mai important lucru pentru un diabetic este să-şi facă analize. Să-şi verifice hipertensiunea arterială şi aceasta să fie în limite normale, la fel şi în cazul colesterolului.
Hemoglobină glicozilată este o analiză foarte importantă și trebuie să fie sub cifra șapte.”, a mai spus medicul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…