Din cuprinsul articolului
Complexul Energetic „Valea Jiului” începe să-şi orienteze tot mai multă activitatea spre resursele regenerabile, ca să poată supravieţui şi după ce se va renunţa la cărbune. Mai multe companii din străinătate sunt interesate de un parteneriat, iar administraţia încearcă să găsească inclusiv fonduri europene pentru a trece la producţia de energie verde.
Eusebiu Durbacă, directorul complexului pentru RRA: ”Noi am format din data de 3 ianuarie un grup de lucru pentru Complexul Energetic Valea Jiului, pentru a demara studiul de fezabilitate pentru grupul pe gaz de la Paroşeni, şi al doilea studiu de fezabilitate, pentru panourile fotovoltaice, tot la Paroşeni.
Pe partea de fotovoltaice, vom avea discuţii şi tot un parteneriat cu Hidroelectrica, inclusiv avem discuţii în procesarea de fonduri europene, inclusiv pe „Tranziţie justă”; să vedem ce fonduri europene am putea accesa.
Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului „Muntele”: Vorbim de grupul pe gaz, vorbim de parcurile de panouri fotovoltaice care ar urma să fie instalate pe perimetrele miniere ale exploatărilor care urmează să-şi oprească activitatea, vorbim de cele două microhidrocentrale.
Ministerul Energiei a luat decizii importante în sprijinul dezvoltării durabile a regiunii Valea Jiului, adoptând acorduri și facilitând colaborări pentru proiecte de energie regenerabilă.
Aceste inițiative vor contribui nu doar la diversificarea surselor de energie, ci și la tranziția către tehnologii mai prietenoase cu mediul în această zonă cu o istorie îndelungată în industria minieră și energetica tradițională.
”Ministerul Energiei a adoptat încheierea acordului de cooperare ce se propune a fi încheiat între Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA și Green Gravity Operations Pty Ltd Australia, care are ca scop realizarea unui studiu de testare a conceptului privind Sistemul de Stocare a Energiei Gravitaționale ( GESS) pentru determinarea fezabilității a 17 puțuri miniere de la cele patru sucursale miniere”, arată Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în raportul său de activitate.
Scopul acestui proiect este evaluarea fezabilității implementării GESS în regiunea Valea Jiului pentru o gestionare mai eficientă a energiei.
Un alt proiect semnificativ în colaborare cu American Bio – Carbon Delaware implică transformarea Termocentralei Paroșeni într-o centrală termică cu capacități funcționale pe bază de combustibili regenerabili, proveniți din arderea cărbunelui în comun cu biomasa locală, inclusiv reziduurile forestiere și surse agricole. Aprobarea Acordului de Înțelegere între Ministerul Energiei, Complexul Energetic Valea Jiului SA și American Bio – Carbon Delaware reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie și reducerea impactului asupra mediului în această regiune.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…