Categories: Stil de viaţă

Stațiunea din România, care a renăscut din ruinele comunismului. Litoralul de la munte, unde se pot trata probleme musculare sau de articulații, cu nămol recunoscut în Elveția

Stațiunea de la munte, considerată o adevărată perlă pe timpul comunismului, dar care după Revoluție s-a stins, acum revine în atenția turiștilor.  Nămolul sapropelic are proprietăţi terapeutice, fiind testat şi atestat de institutul Neuchatel din Elveţia. La 45 km de Brașov, la Șinca, se află Complexul Balneoclimateric Băile Perșani.

Despre această bază de tratament, unde este amenajat și un ștrand cu apă termală, se spune că rivalizează cu cea de la Techirghiol.

Pacienții din toată țara se îndreaptă spre stațiunea de lângă Făgăraș la recomandarea medicilor, a spus administratorul Băilor Perșani la Radio România Brașov FM.

“În general vin cu recomandări de la medicii de familie. Sunt și câțiva medici din țară, de la Mangalia, care ne-au trimis pacienți aici, spunând că nămolul e mai bun decât cel de la Techirghiol, datorită faptului că el nu este exploatat încontinuu. La noi este exploatat doar pe timp de vară, iar iarna se regenerează și atunci este un pic mai puternic și își face efectul mult mai repede și mult mai bine”, a precizat Laurențiu Istrate.

Băile de la Perșani recomandate de medicii din întreaga țară: un adevărat miracol al naturii

Medicii din Bucureşti, dar şi de pe litoral recomandă  pacienţilor tratamentul cu nămolul de la ,,Băile Perşani”.

,,Nămolul de la Perşani tratează diferite boli ale oaselor, reumatismul, dar şi alte afecţiuni.

Pacienţii ajung la noi, în Ardeal,  trimişi de medici. Sunt persoane care vin regulat pentru curele cu nămol.

În urmă cu doi ani medicii bucureşteni au recomandat unei familii să facă tratament cu nămol la Perşani. Familia respectivă are o  fetiţă bolnavă. Aceştia s-au cazat şi au stat o perioadă mai lungă aici.  Minora  suferise  şapte intervenţii chirurgicale la picioare. Fata nu se putea deplasa decât cu ajutorul unui cărucior.  După o perioadă de tratament cu nămol fetiţa a început să meargă susţinută de ambele braţe. A fost un miracol. Bucuria părinţilor şi a noastră a fost de nedescris.

Nămolul de la Perşani este un miracol organic, dispersat în apă clorurată, sodică, sulfurată, magneziană.

Foarte mulţi pacienţi care au făcut  împachetări cu nămol s-au tratat de  boli reumatismale, şi-au eliminate sechelele  musculo-articulare şi osoase, afecţiuni neurologice periferice şi cornice şi de  afecţiuni ginecologice ’’ a explicat Andreea Istrate , soţia administratorului acestui ştrand.

Sursă foto: Facebook Băile Perșani

Istoria Băilor de la Perșani

Băile de la Perşani sunt cele mai vechi unităţi balneoclimaterice  pe bază de nămol din ţară.  Până în anii 1950 nămolul de aici era foarte căutat,   staţiunea de la Perşani rivaliza cu cea de la Techirghiol.

Existau la acea vreme bazine cu apă, iar în  apropierea lor se  afla baza de tratament, un hotel cu 100 de camere, dotat cu o maşină cu aburi ce încălzea apa pentru băile din camere.

În 1950 baza de tratament a luat foc şi totul s-a distrus. Mulţi ani nu s-a mai construit nimic, iar oamenii s-au îndreptat spre Techirghiol.

Prin 1970 însă  autorităţile vremii au decis să construiască aici un motel şi un  camping.   Numai că  se ajungea cu greu la Perşani pentru că nu existau mijloace de transport.

După revoluţia din Decembrie 1989,  nămolul de la Perşani a fost uitat de tot, iar băile au fost lăsate în paragină. Doar localnicii mai în vârstă  mai veneau la tratament la Băile Perşani pentru că ştiau  efectele benefice ale nămolului.

Băile Perşani au aparţinut până în 1977 de Primăria Perşani. Printr-un ordin al prim-secretarului de atunci, clădirile au fost trecute la Intreprinderea de Gospodărire Orăşenească (IGOF)  Făgăraş şi apoi la Federalcoop.

Cu toate acestea nici IGOF  Făgăraş şi nici Federalcoop nu şi-au trecut dreptul de proprietate în cartea funciară. În documentele funciare figurează ca  proprietar al băilor sărate cu o suprafaţă de 48.000 de metri pătraţi Comuna Politică Perşani, dar aceasta  a fost desfiinţată după 1990. De atunci proprietar al băilor este  Comuna Şinca.

Din anul 2000,  Laurenţiu Istrate administrează băile de la Perşani. Localnicul  a investit mult pentru a amenaja  locaţia şi a o reda circuitului balneoclimateric. A mărit spaţiul de cazare, la motel, la căsuţe, a renovat restaurantul, a construit  cabinele de schimb, a modernizat bazinele şi spaţiile pentru plajă, notează Monitorul de Făgăraș. De atunci, staţiunea ,,Băile Perşani” a prins din nou viaţă, iar cu fiecare an ce trece numărul clienţlor este în creştere.

 

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: