Din cuprinsul articolului
Popularitatea acestei legume a crescut puternic în ultimul deceniu, apărând în România din import în anii ’90. Astăzi se găsesc în aproape toate piețele, hypermarketurile și magazinele.
Este vorba despre roșiile cherry, care sunt utilizate la gătit, pentru ornament, dar și pentru a fi consumate pur și simplu datorită gustului lor dulce acrişor.
Având o cantitate mare de vitamina C, roşiile cherry stimulează imunitatea şi actionează ca un antioxidant. De altfel, acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Este dovedit științific ca licopenul prezent în roșii oferă protecție împotriva cancerului de colon, de prostată, de sân, endometrial, pulmonar, dar și împotriva tumorile pancreatice.
Acest tip de legume sunt extrem de bogate în Vitamina C – 17% la 100 grame, la care se mai adaugă Vitamina K 8%, Mangan – 5%, Potasiu – 5%. În ceea ce privește macronutrienții, roșiile cherry conțin 3,9 g de carbohidrați, dintre care 2,6 g zahăr, respectiv 1,2 g fibre alimentare, respectiv 0,9 g proteine, 0,2 g grăsimi.
Există mai multe soiuri de roșii cherry: unele sunt mai rotunde, altele sunt mai alungite, ovale. Cert este că în afară de gustul dulce, aceste roșii au și multiple beneficii asupra sănătății, potrivit romaniatv.net.
– menținerea sănătății pielii – beta carotenul din aceste legume se regăsește și-n morcovi și cartofi dulci, substanță ce are o acțiune protectoare asupra pielii, în fața acțiunii nocive a radiațiilor UV;
– încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, grație licopenului;
– reduc riscul apariției cancerului cutanat, de prostată, cervical, oral, faringian, esofagian, de stomac, colon, rectal, ovarian, datorită vitaminelor A și C;
– întăresc oasele, cu ajutorul vitaminei K și a Calciului, excelenți factori de fortificare și regenerare a țesutului osos; astfel, licopenul este util în prevenirea osteoporozei;
– îmbunătățesc vederea, prin intermediul vitaminei A.
La tomate, fructul se dezvoltă în 50-55 de zile de la legare, iar după această perioadă, timp de 30-35 de zile are loc efectul de maturare, perioadă în care pigmenţii se transformă în licopen şi săruri minerale prin biodegradare.
Un alt detaliu demn de luat în seamă este acela că roșia sănătoasă nu trebuie să prezinte pe miez vinișoare de culoare alb-gălbuie. Prezența lor denotă că semințele din interior încep să încolțească și acumulează solanina, o substanță extrem de toxică pentru organism.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…