Sari la conținut

Companiile Samsung România, Altex România, eMAG şi Flanco amenzi record din partea Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței
Sursă foto: Mediafax
Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a sancționat joi companiile SEROM (Samsung România), Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021, potrivit unui comunicat al instituției.

”Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. şi Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”, anunţă autoritatea de concurenţă.

Amenzile au fost aplicate astfel:

· SEROM 75.441.655 lei

· Dante Internaţional 20.311.427 lei

· Altex România 21.376.113 lei

· Flanco Retail 6.223.580 lei

”Înţelegerea anticoncurenţială a constat în fixarea preţurilor de revânzare a unor produse de către SEROM şi fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante şi Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacităţii celor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi stabili independent preţurile de revânzare. Astfel, a fost restricţionată concurenţa la nivelul comerţului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile. Televizoarele şi telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice şi de comunicaţii”, precizează Consiliul Concurenţei.

Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile.

Reacțiile companiilor

Reprezentanții Samsung Electronics România au declarat pentru G4Media că ”Samsung Electronics România a luat la cunoștință decizia anunțată de Consiliul Concurenței și a luat toate măsurile necesare pentru respectarea acesteia. Ne asigurăm clienții și partenerii că această decizie nu va afecta activitatea Samsung Electronics România. Ne angajăm să îmbunătățim în continuare politicile și procedurile noastre interne și să consolidăm programul de conformitate. Totodată, vom continua să inovăm și să ne concentrăm pe satisfacția consumatorilor noștri, oferind produse și servicii de calitate superioară”.

Reprezentanții eMAG au declarat pentru G4Media că „am colaborat cu Consiliul Concurenței pe tot parcursul investigației și am pus la dispoziția autorităților, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru clarificarea situației. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienților noștri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp și bani și a le oferi experiențe bune în online.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel