Categories: Stil de viaţă

Comoditate pentru sănătate. Când mai binele ajunge să strice binele pe care îl aveam

Comoditate se cheamă atunci când nu mâncăm suficient de multe legume pentru că ne este greu/lene să le cumpărăm/spălăm/curățăm/gătim.  Când nu mâncăm suficient de des pește pentru că ne este greu/lene să alegem oasele, iar gustul/mirosul nu ne satisface la fel ca șnițelul cu cartofi prăjiți.

Nici ciorbe nu consumăm prea des, tot din cauza comodității: prea mult timp de preparat, prea dificil de transportat și nu se pot mânca în pat??unde mai pui că și rimează!!

Comoditatea noastră (ca să nu-i zicem lene?) nu lasă indiferentă nici lumea medicală, nici industria alimentară, spune doctor Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.

Într-o societate care are nevoie de cetățeni sănătoși care să fie și buni consumatori, soluțiile nu întârzie să apară.

Așa că ce nu avem noi chef sau timp să facem, se poate cumpăra? produse semipreparate, ambalate, spălate, porționate, gata bune cât să fie mestecate…și nici mestecatul nu mai e obligatoriu, având în vedere cât de moi, pasate, rafinate sau centrufugate au devenit toate produsele. 

Până aici totul pare bine și frumos, progresul omenirii se vede și în farfurie. Mai trist este când acest „mai bine”- de fapt „mai comod”- ajunge să strice „binele” pe care îl aveam. Pentru că preambalat, procesat, industrializat și ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat? Să luăm de exemplu peștele/carnea: bucățile ambalate în caserole, gata pregătite pentru a fi puse la cuptor/pe grătar, nu sunt doar filetate/tranșate, dar sunt și injectate cu un amestec de zeamă de lămâie/amidon și mirodenii, care au rolul să frăgezească carnea, să o facă mai gustoasă și mai ușor/rapid de gătit.

Nici preparatele congelate nu sunt la fel de simple ca cele pe care le făcea bunica, de la cartofi prăjiți la șnițel, chiftele sau pilaf cu legume, toate conțin ingrediente menite să asigure consistență, culoare, gust- în final rețeta ține mai mult de chimie decât de bucătărie? 


Și asta nu e tot. Când comoditatea ni se urcă la cap și devine răzgâială, ne trezim că vrem struguri și pepeni fără sâmburi, mandarine care se curăță ușor, cireșe cât oul de porumbel și ouă cu gălbenuș portocaliu tot timpul anului. Adică noi suntem aceia care facem mofturi, altfel revoltați fiind că mâncarea nu mai e ce era odinioară?

Până când supermarket-urile vor da faliment ca urmare a faptului că ne-am întors cu toții la cratiță, eu zic că merită să mai renunțăm un pic la comoditate.

Dacă vreți sănătate, mizați pe simplitate- consumați orice produs cât mai puțin procesat/transformat/ameliorat, cât mai aproape de forma în care l-a făcut Natura. Nu-i lăsați pe alții să gătească/pregătească mâncarea în locul vostru, culmea e că nimeni nu o poate face mai bine ca voi!?

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: