Din cuprinsul articolului
Comoara ascunsă de pe Valea-Prahovei. Stațiunea este mai puțin populară pentru turiștii străini, însă românii care au fost aici știu că este o adevărată bijuterie.
Sunt o mulțime de lucruri frumoase de vizitat în Azuga, indiferent de anotimpul în care decizi să vizitezi această stațiune. Drumețiile și traseele montane sunt un lucru pe care trebuie neapărat să îl faci aici pentru a vedea peisaje spectaculoase.
Cabana de vânătoare Azuga se află în mijlocul unei păduri de molid, la o altitudine de 1162 de m și o distanță de 12 km față de oraș. Fosta vilă a lui Ceaușescu a fost construită în 1960 de către statul român și a fost folosită întâi de Gheorghe Gheorghiu Dej.
Astăzi, această cabană de vânătoare stă în topul obiectivelor turistice de pe Valea Prahovei.
Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial se găsește la ieșirea din localitate și a fost amenajat în 1920. Are o suprafață de 2.000 de metri și include 160 de cruci militare și 3 troițe de lemn.
Biserica Sfânta Treime din Azuga nu poate fi ratată dacă ajungi aici. A fost construită în 1902 – 1903 din investițiile Casei Regale. Curtea este aproape ca un parc, având o suprafață totală de 1.500 de metri cu poteci și flori.
Capela de pe Muntele Sorica este un monument închinat luptătorilor celui de-al Doilea Război Mondial. Poți vedea și monumente ale naturii precum Fagul Secular din curtea Ocolului Silvic sau Arborele Mamut (Squoia Gigantea).
Monumentul Ecaterina Teodoroiu este un obiectiv turistic afla în Parcul Central din Azuga. Este închinat femeii ofițer care a luptat pe fronturile Primului Război Mondial.
La mică distanță de Azuga, doar 5 km, se află stațiunea Bușteni, unde poți vizita Castelul Cantacuzino, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei.
Pârtii de schi în Azuga
Sunt 7 pârtii de schi în Azuga, cu o lungime totală de 7 kilometri și 7 instalații de cablu cu o lungime totală de 4 kilometri.
1.Pârtia Cazacu Teleski – Lungime 400m (dificultate: medie, diferenta de nivel 115m)
2. Pârtia Cazacu – Variantă – Lungime 1920m (dificultate: medie, diferenta de nivel 530m)
3. Babyski Cazacu – Lungime 150m (foarte usoara, pentru cei care invata sa skieze)
4. Pârtia Sorica – Lungime 2100m (dificultate: medie, diferenta de nivel 561m)
5. Pârtia Sorica Telescaun (finalul Pârtiei Sorica) – Lungime 750m (dificultate medie, instalatie iluminat nocturn)
6. Pârtia Sorica Sud – Lungime 770m (dificultate: usoara, diferenta de nivel: 154m)
7. Partia Sorica La Stana – Lungime 910m (dificultate: usoara, diferenta de nivel: 154m)
Trasee montane care pornesc din Azuga
Iată câteva trasee cu nivel diferit de dificultate care pornesc din Azuga:
Traseu: Azuga (940 m. ) – Valea Grecului – Vârful Leuca Mică ( 1448 m. ) – Șaua Baiului (1363 m.) – Cabana Dihan ( 1320 m.) – Acest traseu durează cam 2 ½ – 3 ore și are o diferență de nivel de 508 m.
Traseu: Azuga (940 m.) – Valea Grecului – Vârful Leuca Mică – Șaua Baiului (1363 m. ) – Cabana Poiana Izvoarelor ( 1445 m. ) – Acest traseu durează cam o oră și jumătate – două, iar diferența de nivel este de 505 m/
Valea Azugii – Cabana Trifoi – Cabana Susai (Munții Baiului) – Ai nevoie cam de o oră.
Cabana Limbăşelu – Cabana Gârbova (Munții Baiului) – Durată o oră.
Gara Azuga- Vf. Grecului-Cab. Diham (Munții Bucegi)
Timp necesar: 2 ½ ore dificultae mediu
Azuga – DN1, Vf. Clăbucetul Taurului – Cab. Gârbova (Munții Baiului). Ai nevoie cam de 3 – 3 ½ ore. Acest traseu are grad de dificultate: mediu – dificil;
Baza Pârtiei Sorica – Captare de Apă – Cab. Gârbova (Munții Baiului) – Ai nevoie maximum o oră și jumătate.
Traseul Azuga – Culmea Sorica – Vârful Cazacu – Vârful Băiuțu (Zamora) – traseul durează 4 ore și este de dificultate mediu. Punctul de plecare este din Azuga – stația de autobuz de la intrarea dinspre Bușteni.