Combustibil pentru creier. Experții Harvard susțin că aceste fructe întârzie declinul cognitiv dacă sunt consumate zilnic

Din cuprinsul articolului

Combustibil pentru creier. Alimente pentru creier. Declinul mental care apare treptat, deodată cu înaintarea în vârstă, poate fi întârziat cu până la doi ani. Asta doar dacă introduceţi în dieta voastră anumite fructe care, conform studiilor efectuate de specialişti, aduc o serie de beneficii pentru creier.

Concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la spitalul Brigham şi de la Harvard Medical School este aceea că introducerea căpşunilor şi afinelor în alimentaţia zilncă duce la întârzierea semnificativă a declinului congnitiv.
Secretul acestor fructe sunt flavonoizii, nişte antioxidanţi întâlniţi din abundenţă în căpşuni şi afine, după cum se arată şi în studiu.
Rezultatele obţinute în urma studiului pe 16.000 de femei care au fost monitorizate din 1976 până în 2001, au arătat că femeile care mănâncă multe afine şi căpşuni au un declin mental mult mai lent. Femeile, care s-au oferit voluntar, au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare, iar în cazul celor care mâncau fructe de pădure, declinul mental a fost întârziat cu până la 2 ani şi jumătate.

Alimente pentru creier

“Acestea sunt primele dovezi epidemiologice că fructele de pădure pot încetini declinul cognitiv la femei. Descoperirile noastre sunt foarte importante în domeniul sănătăţii publice, întrucât creşterea aportului de fructe de pădure este o schimbare uşor de făcut în alimentaţia adulţilor”, a declarat Elizabeth DeVore, coordonatorul cercetării, citată de către jurnaliştii de la Daily Mail.
Rezultatele sunt cu atât mai importante, în concepţia savanţilor, cu cât îmbătrânirea populaţiei, la nivel global, este în creştere. “Le recomand tuturor oamenilor, de orice vârstă, să mănânce cât mai multe fructe de pădure, căpşuni sau afine, pentru că reprezintă o modalitate simplă, hrănitoare şi delicioasă de a păstra sănătoase funcţiile creierului”, a declarat medicul Robert Graham, medic internist la New York Lenox Hill Hospital, pentru aceeaşi publicaţie.
Flavonoidele sunt nişte antioxidanţi care se pot găsi atât în fructele de pădure, căpşuni sau afine cât şi în citrice, ceai sau chiar în ceapă. Ele sunt recunoscute pentru că mai pot reduce şi riscul unor boli de inimă, a diabetului şi chiar a cancerului, într-o anumită măsură.

Recent Posts

Prohibiție sau reglementare pentru alternativele fără fum. Care este limita politicilor de sănătate publică?

Pe măsură ce se desfășoară dezbateri globale despre viitorul politicilor de sănătate publică în privința…

27 de minute ago

Rețeta tradițională de varză murată. Când și cum se pune varza la murat

Rețeta tradițională de varză murată. Când și cum să pui varza la murat. După ce…

56 de minute ago

Eveniment astrologic major pe 25 septembrie. Cinci zodii vor avea parte de cea mai norocoasă zi

Ziua de 25 septembrie promite schimbări semnificative pentru aceste cinci zodii norocoase. Fie că este…

o oră ago

Cinci semne de alarmă că ai probleme cu băutura și ești pe care să devii alcoolic, potrivit unui specialist în dependențe

Un terapeut specializat în dependențe a împărtășit cinci semne care pot indica riscul de a…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu vremea din octombrie. Anunțul meteorologilor

Ce se întâmplă cu vremea din octombrie. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu,…

2 ore ago

Etapa a II-a a recalculării pensiilor. Până când se depun adeverințele de venit pentru o pensie mai mare

Recent, România a introdus o nouă lege a pensiilor (nr. 360/2023), care a intrat în…

3 ore ago

Citeste si: