Din cuprinsul articolului
Combinații periculoase de medicamente care afectează ficatul. Alcoolul, tutunul, drogurile ilegale, medicamentele eliberate pe baza de prescripție medicala, produsele naturiste, suplimentele nutritive, pot pune în pericol viață unei persoane.
Deseori, oameni combina diverse medicamente fară să știe ce fac. Acest lucru este întâlnit mai ales în cazul persoanelor în vârstă care utilizează medicamente eliberate pe baza de prescripție medicala.
Interacțiunea unor medicamente cu mâncarea sau cu băuturile poate altera efectul medicamentelor.
Combinații periculoase de medicamente care afectează ficatul. Trei efecte agravează boala
Unele statine (utilizate pentru reducerea colesterolului), pot interacționă cu sucul de grepfruit, prea mult din medicament poate rămâne în corp, crescând riscul de afectare a ficatului sau insuficienta renala.
Interacțiunea unor medicamente care modifica sau agravează o afecțiune sau o boala deja existenta pot creste riscul de efecte secundare.
Atunci când medicamentele sunt combinate pot rezulta trei posibile efecte:
- Acestea acționează independent unele de altele: alcoolul nu interfera cu vitaminele sau contraceptivele orale sau invers.
- Își pot potenta efectele, reciproc fie pentru că acestea afectează creierul în același mod, fie pentru că, concentrația unui medicamenent creste într-o anumită parte a corpului. De exemplu, alcoolul și antihistaminicele deprima, ambele sistemul nervos central. Acest lucru înseamnă că amândouă încetinesc funcțiile sistemului nervos central. Amestecul acestora poate duce atât la efectele așteptate ale medicamentelor, ori la efecte secundare mai puternice (somnolenta accentuata).
Unele medicamente devin periculoase atunci când sunt amestecate, din cauza faptului că efectele lor sunt multiple, este amplificat modul în care acestea afectează organismul și creste riscul de reacții adverse sau supradozaj.
- Își pot anula sau reduce reciproc efectele atunci când doua medicamente au consecinte opuse asupra creierului (de exemplu, somnolenta provocata de alcool cu vigilenta determinata de cofeina). Când un medicament pe baza de prescripție medicala este amestecat cu alte medicamente sau alcool, acesta poatet să nu funcționeze cum ar trebui.
Bătăi neregulate ale inimii
Printre cele mai periculoase combinații pot fi enumerate:
- Fentanilul și heroina sau cocaina – fentanilul este intre 50-100 de ori mai puternic decât morfina. Amestecat cu heroina sau cocaina poate provoca bătăi neregulate ale inimii, incapacitatea de a respira și deces.
- Warfarină și aspirina – asociația poate creste riscul de sângerare. Riscul este accentuat atunci când pastilele se combina și cu usturoi.
- Lisnopril și potasiu – pot cauza un ritm cardiac anormal. Potasiul este prescris pentru echilibrarea nivelelor scăzute ale acestui mineral cauzate de unele medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale.
- Statine și niacina – cresc riscul lezării musculaturii.
Îngrijorarea ar trebui să survină mai ales atunci când medicamentele ilegale sunt combinate cu medicamente eliberate pe baza de prescripție medicala deoarece aceste combinații pot fi deosebit de periculoase.
Cele mai frecvente efecte toxice
- Afectarea sau depresia sistemului nervos central care poate varia de la stări de somnolenta până la coma;
- Depresia respiratorie, care poate duce la dificultatea unei persoane de a respira;
- Efecte cardiace (modificarea ritmului cardiac ce poate duce la oprirea inimii);
- Scăderea pragului covulsivant, creierul poate avea mult mai ușor un atac de apoplexie;
- Efecte psihice, cum ar fi psihoza.
Cum se pot evita combinațiile periculoase de medicamente
Singura modalitate de a vă proteja complet este de a evita în totalitate amestecul medicamentelor.
Când acest lucru nu este posibil, fiecare persoana trebuie să se informeze în legătură cu medicamentul pe care îl utilizează și cu modul în care acesta ar putea interacționă cu alte medicamente.
- Să solicite informații medicului sau farmacistului în legătură cu orice fel de amestec de medicamente de orice fel (inclusiv suplimente alimentare).
- Nu vor fi administrate tratamente care nu sunt recomandate de medic pentru tratarea afecțiunilor prietenilor sau familiei.
- Nu se vă creste doza de medicamente sau calmante în încercarea de a spori eficacitatea acestora, potrivit sfatulmedicului.ro.