Din cuprinsul articolului
Combinație alimentară cancerigenă. Cercetările din domeniul nutriției au descoperit faptul că există anumite combinații alimentare care ar putea avea consecințe negative asupra sănătății noastre pe termen lung, fiind asociate cu creșterea riscului de cancer.
Printre acestea, se regăsesc două alimente aparent inofensive, care, când sunt consumate împreună, pot reprezenta o combinație potențial cancerigenă. Este vorba despre consumul de carne roșie procesată și băuturile carbogazoase îndulcite.
De ce această combinație poate fi periculoasă? Să analizăm mai detaliat fiecare element în parte.
Cercetările au arătat o legătură clară între consumul excesiv de carne roșie procesată și riscul crescut de cancer, în special de cancer colorectal. Carnea roșie procesată include produse precum bacon, șuncă, salam, cârnați și alte produse similare. Acestea sunt bogate în substanțe chimice adăugate, cum ar fi nitriții și nitrații, care pot fi convertite în compuși cancerigeni în organism. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea roșie procesată ca fiind cancerigenă pentru om (Grupul 1), bazându-se pe dovezi epidemiologice care susțin această asociere. Această clasificare înseamnă că există dovezi suficiente că aceste alimente pot cauza cancer.
Băuturile carbogazoase îndulcite sunt asociate cu numeroase probleme de sănătate, precum creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. În plus, aceste băuturi conțin adesea cantități ridicate de zahăr sau îndulcitori artificiali, care pot crea un mediu favorabil dezvoltării celulelor canceroase.
Atunci când consumăm aceste două alimente la aceeași masă, interacțiunile chimice care au loc în organismul nostru pot spori efectele negative ale ambelor produse. De exemplu, zahărul din băuturile carbogazoase reacționează cu substanțele chimice din carnea roșie procesată, formând compuși toxici și cancerigeni. În plus, atunci când aceste alimente sunt consumate împreună, digestia poate fi îngreunată, ceea ce duce la o mai mare expunere a colonului la substanțele nocive din carne.
Studiile au arătat că persoanele care consumă frecvent această combinație alimentară au prezentat un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer colorectal și alte tipuri de cancer comparativ cu cei care evită această combinație.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…