Din cuprinsul articolului
Combinații alimentare periculoase. Nu amestecaţi carnea sau mezelurile cu lactatele, dar nici soia cu proteine animale (lapte, ouă, carne). Nu este indicat nici să mâncați creveți cu citrice la aceeași masă.
Când alimentele „incompatibile” sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.
Multe persoane consumă un iaurt lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit.
Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă.
„În general, combinaţia dintre două proteine animale este foarte indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veţi vedea niciodată lapte şi derivate lângă carne”, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.
Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi,
vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente foarte bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate aşa cum trebuie şi digestia este încetinită.
„Sfatul meu este să nu amestecaţi proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidraţi: linte, soia sau mazăre cu orez etc„, recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Creveţi şi citrice
Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei „combinaţii”.
Creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic toxic.
O femeie de 49 de ani, din Vaslui, a murit după ce, în încercarea de a pierde în greutate, a combinat două alimente care i-au perforat intestinele.
Elena Popa începuse o cură de slăbire în care folosea bicarbonatul de sodiu alimentar. Într-una din zile, a asociat substanţa cu apă minerală carbogazoasă şi, povestesc cei apropiaţi, cu struguri.
Se pare că această combinaţie s-a dovedit fatală pentru că femeia a ajuns, în stare critică, la Spitalul Judeţean Vaslui, cu intestinul subţire perforat. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale care s-a dovedit un real succes. După intervenţia chirurgicală, Elena Popa a fost mutată în secţia AŢI şi ţinută sub strictă supraveghere medicală.
”Combinaţiile incorecte (proteine-făinoase) în primul rând blochează digestia şi mențin alimentele în stare semidigerată. Acest lucru conduce la procese de fermentație sau procese de putrefacție. Procesele de fermentaţie au drept consecinţă diaree, iar procesele de putrefacţie au drept consecinţă constipaţia. Cele două procese pot să ducă la înmulțirea bacteriilor negative la nivel intestinal,” a explicat Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…