Sari la conținut

Combinația soare-medicamente are un efect periculos asupra sănătații. Care este EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ

În timpul anotimpului cald, tratamentele prescrise de medici nu mai dau același rezultat ca în restul anului. De vină sunt razele ultraviolete, care stimulează producția vitaminei D, acesta din urmă reușind să destabilizeze modul de procesare al substanțelor medicamentoase.

Afirmația făcută de cercetătorii suedezi de la Institutul Karoliska se bazează pe analiza a peste 70.000 de mostre de sânge prelevate de la pacienții care au luat diverse medicamente timp de zece ani. Conform rezultatelor, publicate în revista științifică Metabolizarea Medicamentelor, concentrația de substanțe teraputice a variat de la un sezon la altul, pilulele reducându-și eficacitatea cu până la zece procente. Specialiștii cred că responsabilă de aceste schimbări este vitamina D, eliberată de organism din belșug pe timpul verii, odată cu expunerea îndelungată la soare. Acesta face ca ficatul să elibereze mai multe toxine decât în mod normal, împiedicând absorbția eficientă a medicamentelor.

Cu cât stăm mai mult în soare, organismul produce o enzimă numită CYP3A4, care interferează cu metobolizarea pastilelor, explică doctor Erik Eliasson, care a condus experimentul realizat la Institutul Karoliska.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel