Combinația de SUCCES care crește absorția de FIER. Este de nelipsit

Fierul este un element esențial pentru producerea de sânge. Așadar, este de reținut că fierul este un mineral vital pentru bună funcționare a hemoglobinei. O proteină necesară pentru transportul oxigenului în sânge și totodată, fierul are un rol și în alte procese importante din corp.

Combinația de SUCCES care crește absorția de FIER. Este de nelipsit

Ce rol are fierul din sânge? Fierul reprezintă un element important în organism, care intră în compoziția globulelor roșii, formând hemoglobina. Aceasta are un rol esențial pentru oxigenarea țesuturilor, dar și pentru transportarea dioxidului de carbon. Prin oxigenare, cantitatea de fier din organism reduce stresul oxidativ și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a tuturor țesuturilor.

În plus, acest mineral are beneficii importante:

  • pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, a metabolismului osos și a sistemului muscular;
  • în stimularea metabolismului hepatic;
  • în funcționarea sistemului nervos;
  • pentru dezvoltarea abilităților cognitive, neurofiziologice, motorii și socio-emoționale în rândul copiilor.

Pentru a putea crește absorția de fier, trebuie realizată când mai des combinarea fierului cu vitamina C.

„Combinăm cât mai des un aliment bogat în fier cu un altul bogat în vitamina C. Fierul din produsele vegetale se absoarbe mai ușor în organism în prezența vitaminei C.

Fierul prezent în legume este absorbit de organism

Legumele sunt o modalitate eficientă de a compensa lipsa cărnii din alimentație, însă fierul din ele nu se absoarbe la fel de repede. Doar între 2% și 15% din fierul prezent în legume este absorbit de organism, în comparație cu 15%-35% din cel care se găsește în alimentele de origine animală”, a scris medicul Anca Hâncu pe contul de Instagram, potrivit DC News.

Alimente bogate în fier

  • Spanac
  • Broccoli
  • Fasole
  • Linte
  • Năut
  • Migdale
  • Caju
  • Fistic
  • Semințe de dovleac
  • Lapte de soia

Alimente bogate în vitamina C

  • Ardei roșu
  • Roșii
  • Pătrunjel
  • Varză
  • Kiwi
  • Portocală
  • Ananas
  • Căpșuni

Este indicat să consumăm legumele bogate în vitamina C în stare proaspătă, pentru că această vitamină este sensibilă la temperaturile crescute.

Care sunt combinațiile care sporesc absorția de fier?

Potrivit nutriționistului Anca Hâncu, cele mai bune combinații sunt următoarele:

  • Spanac și ardei roșu (ardei roșu copt alături de o salată de spanac)
  • Broccoli și roșii (broccoli gătit la abur cu sos pesto de roșii uscate)
  • Migdale și roșii cherry sau caju și feliuțe de morcov
  • Smochine/caise uscate și kiwi/portocală sau ciocolată neagră și căpșuni.

 

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

9 minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

18 minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

38 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: