Din cuprinsul articolului
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui dreptunghiulara și înaltă.
Mulți dintre noi facem o greșeală, mâncăm cozonac cu diferite lactate. Dacă mănânci cozonac cu lapte, corpul tău va experimenta mai multe procese. Iată câteva dintre ele:
Digestia
Cozonacul este un aliment care trebuie să fie descompus în stomac și intestine înainte de a fi absorbit de organism. Enzimele digestive vor descompune carbohidrații, proteinele și grăsimile din cozonac în molecule mai mici, astfel încât acestea să fie absorbită în sânge.
Absorbția nutrienților
Nutrienții din cozonac, cum ar fi vitaminele și mineralele, vor fi absorbiți în sânge prin pereții intestinelor și vor fi livrezați la celulele din organism. De exemplu, calciul din lapte este important pentru sănătatea oaselor și dințiilor.
Carbohidrații din cozonac provoacă creșterea nivelului de glucoză din sânge. Aceasta activează pancreasul să elibereze insulină, care îi ajută pe acești carbohidrați să fie procesați de celule pentru energie. De asemenea, în cazul în care nivelul de glucoză este excesiv, excesul de glucoză este stocat sub formă de glicogen în ficat.
Creșterea energiei
Cozonacul este o sursă de energie datorită carbohidraților și grăsimilor pe care le conține. Acești nutrienți eliberează energie pe măsură ce sunt descompuși și absorbți în organism, ceea ce îți oferă forță și vitalitate.
Posibile creșteri de greutate
Consumul excesiv de cozonac cu lapte poate duce la creșterea în greutate în cazul în care aportul caloric total este mai mare decât necesarul caloric zilnic al organismului. Cozonacul este bogat în calorii și carbohidrați rafinați, care pot fi digerați și absorbți rapid, ceea ce poate duce la creșteri de greutate dacă este consumat în exces sau fără a fi compensat prin activitate fizică.
Despre combinația cozonac-lapte, medicului nutriţionist Simona Carniciu spune că nu este indicat. Organismul nu poate digera o astfel de masă și te poți alege cu probleme de sănătate.
„O persoană peste şase ani nu mai are enzimele care să digere laptele şi lipsa lor duce, practic, la acumularea grăsimilor în sânge şi poate chiar o uşoară intoleranţă la lactoză la anumite persoane. De aceea, e bine să-l consumăm cu kefir, ayran, iaurt de băut, pentru a ne bucura şi de gustul cozonacului, dar şi de proprietăţile produselor lactate”, potrivit medicului nutriţionist Simona Carniciu, potrivit m.dcnews.ro.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…