Coma. Prin ce trece o persoană aflată în comă

Coma. Ce se întâmplă în corpul unei persoane aflate în comă? Oare putem visa când suntem în comă?

Dacă este o stare în care nu se întâmplă nimic, atunci de ce unii oameni se trezesc și pot vorbi limbi străine, pe care înainte de comă nu le cunoșteau?

Gigantul media specializat pe curiozități medicale Hashem Al-Ghaili a realizat un documentar despre lucrurile interesante care se pot întâmpla unui om aflat în comă.

Ce spune știința referitor la această stare misterioasă, poate cea mai interesantă dintre toate? Oamenii care se trezesc din comă își amintesc lucruri care, de fapt, nu s-au întâmplat.

Alții au povestit că au experimentat vise care păreau extrem de reale și halucinații. Cercetătorii sunt de părere că este puțin probabil să visezi atunci când ești în comă profundă.

Pe înțelesul tuturor, în comă, creierul nu intră niciodată în starea specifică de somn unde visele pot apărea.

De ce unii oameni au coșmaruri? Când intri în comă, creierul tău se luptă să rămână receptiv, dar el funcționează defectuos, precum un computer virusat.

Halucinațiile și coșmarurile pot reprezenta încercarea creierului de a înțelege ceva din lumea exterioară.

Creierul nostru are un sistem de căi neuronale cunoscute drept sistemul reticular de activare (SRA), un soi de filtru care selectează doar ce e mai relevant pentru noi. SRA evidențiază mereu lucrurile de interes pentru noi, minimizându-le sau ignorându-le pe cele neimportante. Ca o căutare Google, unde primești cele mai relevante rezultate pentru tine, după ce sistemul pe baza căutărilor anterioare știe cam ce ai vrea.

SRA este un întrerupător pornit/oprit pentru starea de conștiență și somn. Dacă celulele din zona SRA nu mai sunt alimentate cu sânge sau oxigen, se închid, ca în cazul unui accident vascular cerebral.

Sau dacă trauma cauzează inflamarea cerebrală. Ambele situații cauzează coma. Imagistica ne arată că pacienții în comă nu prezintă nu au activitate cerebrală, nici în cazul anumitor forme de stimulare specifice.

Pacienților în comă le rămân însă capacitățile non-cognitive. Au puls și respiră normal în timpul comei. Asta fiindcă singura parte afectată din corp este creierul. Alte părți, cum ar fi sistemul nervos autonom, care controlează respirația și pulsul, se află în condiții optime.

Ciudat este că unii oameni se trezesc din comă vorbind o altă limbă! Savanții încă nu știu 100% de ce. Însă cred că e vorba de o stare rară cognitivă cunoscută ca Sindromul Accentului Străin.

Acest sindrom are ca rezultat schimbarea tiparelor de vorbire, dându-le persoanelor afectate un alt accent. Asta se întâmplă când creierul se recalibrează singur în urma unei traume suferite.

Cercetătorii spun că oamenii nu vorbesc o limbă nouă, ci este o combinație între ce au învățat și noi informații pe care le depozitaseră undeva, în subconștient.

Sunt mai multe feluri de comă. Starea vegetativă, în care persoana nu răspunde o perioadă îndelungată, poate dura și ani de zile!

Spre deosebire de un pacient în comă profundă, cel în stare vegetativă are momente de reacție.

Coma cauzată de o traumă a creierului poate dura câteva zile. Mai este coma indusă, atunci când medicii decid astfel, ei vor să limiteze activitatea cerebrală, pentru a permite creierului să se vindece.

Cea mai lungă comă cunoscută a durat 42 de ani. Persoana afectată, Edwardo Obara nu și-a mai revenit niciodată și a murit în comă în anul 2012.

Recent, în Emiratele Arabe Unite, o femeie și-a revenit din comă după 27 de ani!

Deși putem induce coma, nu știm încă să trezim oamenii aflați în altă comă în afară de cea indusă.

Creierul însă este un sistem super complex. Pe măsură ce aflăm din ce în ce mai multe lucruri despre el, avem speranța că într-o zi vom reuși să aducem la viață înapoi oamenii aflați în comă.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: