Din cuprinsul articolului
Coma diabetică. O creștere periculoasă a glicemiei (hiperglicemia) sau o scăderea a glicemiei (hipoglicemia) pot determina comă diabetică. Netratată, comă diabetică poate fi fatală. Este înfricoșătoare, însă Riscul pentru comă diabetică este mic iar prevenția este la indemană.
În mod normal, concentrația glucozei din sânge este reglată de 2 hormoni: insulină și glucogonul, ambii secretati de către pancreas. după ce mâncăm, crește concentrația de glucoză, această intră în celulă și declanșează secreția de insulină. Cu ajutorul insulinei, producția proprie de glucoză va fi oprită (adică procesele de gluconeogeneza și de glicogenoliză de la nivelul ficatului) și va crește preluarea ei la nivelul mușchilor scheletali și a țesutului adipos. În același timp va fi inhibată secreția de glucagon, care este un hormon care crește concentrația de glucoză din sânge.
Pe lângă aceste 2 mecanisme, mai apare secreția de catecolamine (dopamină, adrenalină, noradrenalina, care sunt hormaoni secretati în condiții de stres fizic sau emoțional), cortizol și hormon de creștere ce constribuie suplimentar la creșterea valorilor glicemice și producția de cetone.
De cele mai multe ori, comă hipoglicemica apare la pacienții diabetici tratați cu insulină sau cu sulfoniluree și este rezultatul unui exces de insulină (prin tratament sau relativ), a unui aport incorect de glucide și a reacției deficitare a organismului împotriva scăderii concentrației de glucoză din sânge.
Un control zilnic al diabetului poate ajută la prevenirea comei diabetice.
Iată câteva sfaturi de reținut:
La 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor avea parte de o nouă creștere de…
Horoscop 13 noiembrie. E o zi cu multe tensiuni și conflicte pentru nativii zodiilor Taur,…
Un condiment cunoscut și folosit în bucătăria globală de mii de ani, a atras atenția…
Pensie cu 1.400 lei mai mare din ianuarie. Guvernul României a anunțat recent o măsură…
Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. Crizele de fiere, cunoscute și sub…