Din cuprinsul articolului
Coma diabetică. O creștere periculoasă a glicemiei (hiperglicemia) sau o scăderea a glicemiei (hipoglicemia) pot determina comă diabetică. Netratată, comă diabetică poate fi fatală. Este înfricoșătoare, însă Riscul pentru comă diabetică este mic iar prevenția este la indemană.
Răspunsul normal al organismului la creșterea glucozei din sânge – hiperglicemie?
În mod normal, concentrația glucozei din sânge este reglată de 2 hormoni: insulină și glucogonul, ambii secretati de către pancreas. după ce mâncăm, crește concentrația de glucoză, această intră în celulă și declanșează secreția de insulină. Cu ajutorul insulinei, producția proprie de glucoză va fi oprită (adică procesele de gluconeogeneza și de glicogenoliză de la nivelul ficatului) și va crește preluarea ei la nivelul mușchilor scheletali și a țesutului adipos. În același timp va fi inhibată secreția de glucagon, care este un hormon care crește concentrația de glucoză din sânge.
Care este mecanismul de apariție al comei hiperglicemice – fie cetoacidoza, fie hiperosmolara
- Deficitul de insulină (în cazul diabetului zaharat de tip 1) și rezistență la insulină (în cazul diabetului zaharat de tip 2);
- Excesul de glucogan, ce apare că urmare a faptului că este eliminta efectul normal de inhibare a lui de către insulină;
Pe lângă aceste 2 mecanisme, mai apare secreția de catecolamine (dopamină, adrenalină, noradrenalina, care sunt hormaoni secretati în condiții de stres fizic sau emoțional), cortizol și hormon de creștere ce constribuie suplimentar la creșterea valorilor glicemice și producția de cetone.
Care este mecanismul de apariție al comei hipoglicemice?
De cele mai multe ori, comă hipoglicemica apare la pacienții diabetici tratați cu insulină sau cu sulfoniluree și este rezultatul unui exces de insulină (prin tratament sau relativ), a unui aport incorect de glucide și a reacției deficitare a organismului împotriva scăderii concentrației de glucoză din sânge.
Un control zilnic al diabetului poate ajută la prevenirea comei diabetice.
Iată câteva sfaturi de reținut:
- Urmarea planului de alimentație. Gustările consistente și mesele pot ajută la controlul nivelului glicemiei;
- Controlul nivelului glicemiei. Testele de sânge frecvente pot spune pacientului dacă nivelul glicemiei sale este în zona normalului și îl avertizează în legătură cu creșterile sau scăderile periculoase. În cazul pacientului cu diabet zaharat tip 1, de un real folos sunt senzorii de monitorizare continuă (de tip „real time”, dar nu numai). Cu ajutorul acetsor senzori, pacientul își poate vedea valorile glicemice oricând dorește, ori de câte ori îl alarmează senzorul și poate preveni atât valorile mari cât și pe cele mici ale glicemiei;
- Administrarea medicației conform indicațiilor. Dacă pacientul prezintă episoade frecvente de hipo sau hiperglicemie, medicul poate ajusta dozele sau orele de administrare a insulinei. Se recomandă testarea periodică a hemoglobinei glicozilate pentru a determina cât de bine pacientul își controlează diabetul: cel puțin o dată pe an și ori ce câte ori se modifică tratamentul (fie se modifca doză de medicamente, fie se adaugă/scot medicamente);
- Educarea aparținătorilor, prietenilor și colegilor de muncă. Este bine că pacientul să informeze familia, prietenii, colegii de serviciu despre recunoașterea semnelor și simptomelor extremelor glicemice – și cum să solicite ajutor de urgență dacă pacientul își pierde cunoștință;
- Purtarea unei plăcute de identificare. Dacă pacinetul devine inconștient, această tăbliță poate oferi informații importante pentru familie, prieteni și colegii de serviciu și alte persoane, inclusiv persoanalul de la urgențe, potrivit sfatulmedicului.ro.