Categories: Stil de viaţă

Colțul de Rai din România desemnat „Destinația turistică a anului 2024”

Dino Parc Râșnov, Castelul Bran, Cetățile dacice din Munții Orăștiei sau Ținutul Mănăstirilor Bucovina se află pe lista preferințelor exprimate de 200.000 de români în cadrul competiției „Destinația anului 2024 în România”.

Destinație turistică a anului 2024 în România: Rimetea

Rimetea, destinația turistică a anului 2024. Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România au ales comuna Rimetea din județul Alba drept destinația anului 2024 în România, pe primul loc, în proiectul intitulat „Destinațiile FIJET România”, ajuns la cea de-a doua ediție.

Clubul Presei de Turism – FIJET România a demarat, pentru al doilea an consecutiv, o acțiune de identificare a zece destinații deosebite din România

Începând cu anul 1996, localitatea Rimetea a fost înclusă într-un proiect de conservare și valorizare a patrimoniului. În urma acestui proiect, mai mulți localnici au hotărât să-și restaureze casele vechi, oferind localității o imagine de poveste, simplă și frumoasă, fără prea multe elemente urbanistice moderne.

În ultimii ani, localitatea Rimetea s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere turistic, fiind un obiectiv important atât pentru turiștii din țară cât și pentru cei din strainătate.

În anul 1999, localitatea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene, iar în anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea zonă arhitecturală și urbană protejată.

Istoria satului Rimetea, unde soarele răsare de două ori

Până prin 1960, satului i se spunea Trascău, iar ulterior a bost botezat cu numele de Torocko. În ultimii douăzeci de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl știu de Eisenmarkt sau Eisenburg – denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste.

A fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu tiltul ”Europa Nostra” (1999) în scopul conservării patrimoniului cultural și arhitectonic.

”Vinovați” de peisajele mirifice montane, cu abrupturi pitorești, sunt masivii care înconjoară Depresiunea Trascăului: Vârful Cornului (1238 m), Dealul Baiesilor (1010 m), Ardascheia (1250 m) sau Piatra Secuiului (1128 m).

Distanța atât de mică dintre vatra satului și Piatra Secuiului îi face pe localnici să spună mândri că în satul lor, Rimetea, soarele răsare de două ori; asta pentru că dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când se înalță spre cer, ”răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului.

Sursa foto: Primăria Rimetea

Ce poți vizita în Rimetea

La Rimetea nu ai cum să nu te simți ca pășind într-o altă lume, când vezi, chiar de la intrarea în sat, căsuțele albe cu ferestre verzi de lemn, neschimbate de câteva secole. Și sunt multe cele care au păstrat tradiția arhitecturii vechi și unice de secol XIX, care atrage foarte mulți turiști din străinătate, susține TravelMint.

Din cele 600 de case ale satului transilvan, jumătate sunt vopsite în alb. Nici n-ai zice – dacă nu ai cunoaște – că satul acesta minunat de lângă Alba a fost cât pe ce să dispară.

Rimetea: Patrimoniul Mondial UNESCO

În urmă cu aproape 150 de ani (în 1870), localitatea a fost distrusă în urma unui incendiu, însă localnicii au reușit să o refacă. Sunt atât de frumoase casele ei, încât un arhitect UNESCO, care a ajuns la Rimetea în 1999, a fost fermecat de regiune și a propus intrarea localității în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe lângă arhitectură, te va cuceri cu siguranță mâncarea gustoasă, specifică acestei zone.

La muzeul din localitate se află obiecte specifice folosite în activitatea de minerit, alte obiective interesante fiind moara de apă, biserica fortificată sau cea mai veche casă a satului, construită în anul 1668, de pe Strada Nouă.

La marginea satului Rimetea există o moară de apă, despre care se spune că este cea mai veche din zona (1752), și o biserica unitariană, amplasată chiar în centrul satului.

Rimetea este alegerea perfectă pentru o escapadă relaxantă de weekend, însă dacă ai în plan să petreci mai mult de 2-3 zile acolo și dorești să faci mișcare, această zonă este perfectă și pentru drumeții. Cetatea Colțesti se află la doar 6 kilometri de sat, iar ceva mai departe – Cheile Aiudului.

Iubitorii de adrenalină găsesc în platourile depresiunii mediul ideal pentru un zbor cu parapanta sau o sesiune de cățărare pe stâncile din împrejurimi.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: