Din cuprinsul articolului
Coloranții alimentari cauzează probleme grave de sănătate. Cele mai multe dintre lucrurile pe care le mâncăm folosesc pe scară largă coloranți, arome și conservanți artificiali, iar asta le face atractive și gustoase.
Potrivit experților, relația dintre culoare și gust este intuitivă, așa că devine imperativ pentru producători să facă aceste alimente mai atractive, mai atrăgătoare și mai apetisante.
Cu toate acestea, de multe ori coloranții alimentari pot provoca intoleranță în organism sub forma unei alergii, care implică o reacție a sistemului imunitar care poate fi foarte gravă. Chiar dacă Food and Drug Administration sau FDA se asigură că toți aditivii alimentari, inclusiv coloranții, sunt siguri de consumat, unii oameni sunt mai sensibili decât alții.
Clinica Cleveland spune că multe studii au legat coloranții alimentari artificiali cu:
Mai multe alimente pe care le consumăm zilnic conțin coloranți alimentari artificiali, fiecare dintre care este folosit diferit și poate cauza diverse probleme de sănătate. Iată o listă cu alimente comune pe care le consumăm în mod regulat:
Unii dintre coloranții alimentari populari care cauzează alergii sunt:
1. Roșu Allura: Acest colorant alimentar, cunoscut și sub denumirea de FD și C Red 40 și Food Red 17 este un ingredient comun în alimente utilizate pe scară largă în bomboane, băuturi răcoritoare, cereale etc. Potrivit Scitechdaily.com, consumul pe termen lung de roșu Allura poate fi un potențial declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (IBD), inclusiv boala Crohn și colita ulceroasă. Oamenii de știință spun că expunerea continuă la Allura Red AC dăunează sănătății intestinale și promovează inflamația. Colorantul perturbă în mod direct funcția de barieră intestinală și crește producția de serotonină, care modifică compoziția microbiotei intestinale, ceea ce duce la o susceptibilitate crescută la colită. Alura Red afectează și problemele comportamentale la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.
2. Galben 5 (Tartrazină): Un alt colorant alimentar foarte comun folosit în bomboane, brânză, ketchup și sosuri de salată, oamenii au raportat mai multe probleme de sănătate folosind Yellow 5, care includ alergie, urticarie și umflare. Potrivit Healthline, Yellow 5, cunoscut și sub numele de tartrazină, ar putea declanșa atacuri de astm la copii.
3. Carmine: Denumit și extract de coșenilă sau roșu natural 4, carminul provine din insecte uscate și a fost folosit în alimente încă din cele mai vechi timpuri. Experții în sănătate cred că provoacă multe reacții fizice, cum ar fi umflarea feței, erupțiile cutanate și respirația șuierătoare și poate provoca chiar șoc anafilactic. Folosit pe scară largă în burgeri, cârnați, bomboane și iaurturi cu fructe, acest colorant alimentar poate fi extrem de periculos.
Chiar dacă simptomele unei reacții de colorare a alimentelor pot fi fie severe, fie ușoare, cel mai bine este întotdeauna să consultați un medic. Unele dintre semnele și simptomele comune ale reacției ar include:
Dacă suferiți vreodată de aceste simptome, faceți întotdeauna un test de alergie pentru a găsi sursa.
Medicii sfătuiesc să minimizeze coloranții alimentari în dieta copiilor tăi și să fie vigilenți cu privire la oricare dintre efectele secundare de care suferă. Pentru a face acest lucru, urmați aceste sfaturi:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…