Colica biliară alitiazică sau cum se tratează colica biliară fără pietre? Se poate evita operația? Ne-a vorbit despre această afecțiune doamna doctor Bianca Istratie, de la clinica DigestMed, în exclusivitate pentru DOCTORUL ZILEI.
Colecistul reprezinta un organ de depozitare a bilei interprandial, necesara unei digestii optime. Atunci cand in interiorul colecistului se formeaza calculi apare durerea specifica cunoscuta drept colica biliara (durere localizata in abdomenul superior drept cu iradiere in umarul drept asociata cu greata si varsaturi).
O provocare frecvent intalnita in practica o reprezinta colica biliara in absenta pietrelor (alitiazica) care desemneaza durerea cu localizare in abdomenul superior drept cu iradiere in umarul drept, accentuata de o masa bogata in grasimi care contracta puternic colecistul si asociata frecvent cu senzatia de greata si varsatura pe terenul unui colecist fara pietre, aparent fara modificari la prima vedere la evaluarea ecografica . Examenul clinic si testele de laborator (probele hepatice si pancreatice) sunt in parametrii normali.
Studiile arata ca in 15 % dintre operatiile de colecist nu s-au gasit calculi in colecist, interventia efectuandu- se in contextul unei colici biliare alitiazice persistente si suparatoare sau al colecistitei alitiazice (produsa adesea prin afectarea circulatiei colecistului), entitate total diferita de prima.
Se pare ca aceasta afectiune apare in general la femeile de varsta tanara mimand colica biliara litiazica ( produsa de prezenta calculilor in colecist).
Cauze
Mai mult de jumatate dintre pacientii cu colica biliara alitiazica colecistectomizati au calculi foarte mici microscopic. O analiza a continutului biliar este necesara in acest sens.
La o alta parte importanta a acestor pacienti s-a dovedit pe probe examinate histologic existenta colesterolozei (depunerea colesterolului in peretele veziculei biliare cu ingrosarea si rigidizarea acestuia) care poate altera contractarea eficienta a colecistului.
O alta categorie de pacienti care prezentau aceleasi simptome au avut inflamatie importanta la nivelul peretelui colecistului dupa scoaterea acestuia, caracteristica colecistitei cronice alitiazice.
La pacientii cu examen histopatologic normal al colecistului s-a observat ca durerea poate fi generata de lipsa de coordonare intre contractia colecistului si relaxarea sfincterului Oddi (un muschi circular important care controleaza eliberarea bilei in intestin).
Ultimul tip reprezinta pacientii cu colica biliara functionala, cauza sustinuta cu atat mai mult cu cat pacientul asociaza si alte afectiuni functionale gastrointestinale explicate prin hipersenzitivitate viscerala.
Tratament
Cand operam colecistul la un pacient cu colica biliara alitiazica?
Colecistectomia ramane o decizie dificila in cazul acestor pacienti. Episoadele colicative recurente, agasante cu evolutie indelungata sustin decizia terapeutica.
Pentru pacientii cu microcristale in continutul biliar, aproape jumatate dintre cei cu colica biliara alitiazica, solutia terapeutica este colecistectomia.
Totodata colecistectomia este o solutie terapeutica pentru pacientii cu dismotilitate bliara (afectarea contractiei colecistului), la care examenul histopatologic a evidentiat colecistita cronica la 90 % dintre pacienti.