Din cuprinsul articolului
Cu o experiență de peste 30 de ani în medicina internă și peste 25 de ani în cardiologie, Dr. Daniela Bartoș a explicat ce alternative la statine exista, daca ai colesterolul prea mare.
Statinele sunt medicamente prescrise de medici pentru a scădea nivelul colesterolului. Acţionează prin blocarea unei enzime necesare formării colesterolului în ficat. Cu toate acestea, pe lângă statine, există și alte tipuri de medicamente și unele suplimente alimentare care pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol.
„Dacă testele de sânge arată că persoana are colesterolul ridicat, medicul poate recomanda mai întâi modificări ale stilului de viață, cum ar fi să mănânci mai puțin. B. Limitați grăsimile și zaharurile animale în dieta normală și introduceți activitate fizică regulată.
Cu toate acestea, pentru unii pacienți, schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolul ridicat și sunt necesare medicamente suplimentare. Cele mai frecvent recomandate medicamente pentru un nivel ridicat al colesterolului sunt statinele. Acest lucru se datorează faptului că numeroase studii științifice au arătat că statinele sunt eficiente în controlul nivelului de colesterol și în reducerea riscului de boli și evenimente cardiovasculare potențial fatale”, explică medicul cardiolog, potrivit doc.ro.
O altă alternativă la statine: sechestranții de acizi biliari sau rezinele
„Aceste medicamente funcționează prin faptul că se leagă de acizii biliari din intestine, blocând reabsorbția colesterolului pentru ca acesta să nu ajungă în fluxul sanguin. Sechestranții nu sunt la fel de eficienți ca alte medicamente, așa că de multe ori sunt folosiți de persoanele cu valori ale colesterolului care sunt doar ușor mai ridicate decât cele normale”, mai spune medicul.
Trigliceride crescute. Ce medicamente pot ajuta?
„Mulți pacienți care au colesterolul mărit au, în același timp, și valori mari ale trigliceridelor (un tip de grăsime care se găsește în sânge). Unele medicamente pot să ajute la scăderea nivelurilor acestui tip de grăsime în mod direct. Odată ce valorile trigliceridelor sunt reduse, cantitatea de colesterol total este, de cele mai multe ori, scăzută.
Niacina sau vitamina B3 este o variantă prescrisă în mod frecvent pentru trigliceridele crescute. Niacina ajută la scăderea colesterolului rău din sânge (colesterolul LDL) și crește valorile colesterolului bun (HDL). Această vitamină este o opțiune bună pentru pacienții care nu răspund bine la alte medicamente, deoarece efectele adverse ale acesteia sunt destul de blânde”, explică Dr. Daniela Bartoș.
Tratament agresiv pentru a trata trigliceridele crescute
Totodată, s-a demonstrat că suplimentele cu acizi grași Omega-3 – grăsimi bune care se găsesc în uleiul de pește – reduc valorile trigliceridelor, însă nu și pe cele ale colesterolului.
Ce să faci, pe scurt, pentru a contribui la scăderea colesterolului mărit?
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…