Colesterolul la cote echilibrate se obține respectând câteva reguli alimentare. Sănătatea se păstrează cu o dietă hipolipidică.
Vrei să te menții sănătoasă sau tocmai ți-ai făcut analizele și ai colesterolul peste limita admisă? Sau pur și simplu îți dorești să slăbești? În toate aceste cazuri este esențial să reduci aportul alimentar de grăsimi dar și să ai un control optim al calității și cantității alimentelor pe care le consumi.
Ghidurile de specialitate și specialiștii în nutriție spun că un adult ar trebui să aibă un aport de lipide din alimentație care să se încadreze în intervalul 20-30% din rația calorică zilnică. Mai exact, dacă vei consuma într-o zi 2000 kcal, ar trebui să consumi mai puțin de 40 g de grăsime.
Principalele alimente de care este ideal să stai departe sunt:
- Grăsimi: margarină, unt, untură
- Lactate grase așa cum sunt: smântâna, frișca, brânza sau laptele gras.
- Carnea bogată în grăsimi: cea de vită, de porc, gâscă, de rață dar și să stai departe de peștele gras.
- Produsele de panificație dar și cele făinoase.
- Dulciurile: înghețată, prăjiturile cumpărate, ciocolată, nuci,
- Sosurile nedietetice, maioneza.
- Băuturile acidulate dar și alcoolul.
Iată ce alimente sunt recomandate în dieta hipocalorică:
- Carnea slabă de vacă, de vită, căprioară, de iepure, pește slab. Dar atenție! Acestea să fie preparate prin fierbere sau la cuptor, nu prăjite.
- Făinoase: griș, orez, fulgi de ovăz.
- Pâinea să fie consumată cu moderație și de preferat să fie neagră sau intermediară, sau pâine de secară.
- Legume proaspete care au puține glucide și nu au lipide precum sunt: spanacul, loboda, ardeii, roșiile, fasolea, conopida, varză, cartofii, morcovii, salată.
- Fructe precum sunt: cireșe, mere, portocale, coacăze, pepene verde.
De asemenea, foarte important este și să gătești alimentele prin fierbere, la grătar sau la cuptor și totodată mereu când ești la cumpărături să citești eticheta produselor pe care le achiziționezi.