Colesterolul crește cu 15% din cauza exceselor de Sărbători, ceea ce mărește riscul de atac cerebral. Cum îl țineți în limite normale

Preparatele din cane de porc, cozonacii, prăjiturile şi băuturile alcoolice consumate de Crăciun şi Revelion lasă în urmă un colesterol cu 15% mai mare, conform unui medic de la Spitalul Universitar din Cordoba.
Cum colesterolul crescut poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, trebuie să acţionăm cât mai repede pentru a-l aduce la un nivel normal.
,,Toate alimentele tradiţionale româneşti preparate din porc conţin grăsimi animale care cresc valoarea colesterolului sangvin. Dulciurile şi alcoolul în exces cresc colesterolul şi valoarea trigliceridelor. Atât colesterolul crescut cât şi trigliceridele crescute sunt grăsimi rele care formează depuneri de colesterol pe arterele inimii, crescând riscul de accident cardiovascular”, a explicat medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Regimul alimentar, principala metodă de reducere a colesterolului
Pentru a reduce valorile colesterolului, foarte importantă este dieta. Medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă ne explică ce alimente sunt recomandate şi care sunt interzise.
  • Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras.
  • Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul.
În majoritatea cazurilor, dieta este suficientă pentru a ţine în frâu colesterolul, când vine vorba însă de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecţiune cardiovasculară sau sunt hipertensivi, pe lângă dietă este nevoie şi de tratament medicamentos.
Rostopasca, păpădie și urzică
Persoanele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot apela cu încredere la extractele din plante. ,,Armurarul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni. Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

25 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

56 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: