Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces pe glob. Colesterolul și grăsimile din sânge pot să fie factori de risc cardiovascular, dacă creșterea lor este peste limită. De aceea, este foarte important să ținem colesterolul sub control. Colesterolul să fie ținut sub control înseamnă de fapt să cunoaștem valorile normale ale acestuia dar mai ales ce putem face pentru a le regla.
Medicii spun că un nivel ridicat de LDL – colesterolul rău – este practic cea mai mare amenințare pentru inimă. Acesta poate duce la blocarea arterelor și poate să producă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Valorile normale ale colesterolului LDL sunt:
- Sub 130 mg/dL pentru toți oamenii,
- Sub 100 dacă există un risc pentru apariția unei boli de inimă,
- Sub 70 dacă riscul de a dezvolta o boală de inimă este foarte ridicat,
Trigliceridele sunt grăsimi foarte importante pentru organism care sunt luate de om din alimentație. Atenție! Dacă ai obiceiul de a mânca multe dulciuri sau carbohidrați, poate să crească nivelul de trigliceride din sânge.
Colesterolul devine o amenințare numai atunci când este prea mare, în exces iar ulterior se depune pe interiorul vaselor de sânge, sub forma plăcilor de aterom și la accident vascular cerebral. Medicii spun că în mod firesc, ficatul poate produce suficient colesterol pentru buna funcționare a organismului. Sunt însă și situații când produce în exces, cauza fiind genetică. Dar, de cele mai multe ori, excesul are mai multe cauze, marea majoritate putând să fie influențate și controlate de noi.
Iată care sunt principalele cauze care duc la creșterea colesterolului și a trigliceridelor:
- alimentația,
- greutatea în exces, obezitatea,
- stresul,
- fumatul,
- administrarea unor medicamente,
- consumul de alcool,
- anumite afecțiuni precum: diabetul zaharat, hipotiroidism, pancreatita cronică,
Atunci când faceți analize de sânge, colesterolul total oferă informații cu privire la riscul unui atac de cord. Mai exact, medicul îți va face următoarele analize: LDL – colesterol rău, HDL – colesterol bun, trigliceride și colesterol total. Rezultatul cel mai bun este sa obții o valoare mai mică decât 200 mg/dl a colesterolului total.
Colesterolul bun – HDL are rolul de a elimina excesul de colesterol. Îți poți crește nivelul colesterolul bun în organism cu ajutorul exercițiilor fizice dar și prin renunțarea la fumat.
De asemenea, trebuie să fii foarte atent la valoarea trigliceridelor. Consumul crescut de zahăr duce la creșterea trigliceridelor și la depunerea lor în țesuturile adipoase, apoi la obezitate. Iar obezitatea se știe că este un factor principal de risc cardiovascular. Dacă vrei să scazi valoarea trigliceridelor este indicat să micșorezi consumul de lactate și de carne. De asemenea, nu consuma alimente prăjite, dar mănâncă cât de des poți fructe și legume proaspete.
Nu în ultimul rând, spun specialiștii, stresul influențează negativ metabolismul lipidelor. Mai mult, hormonii de stres eliberați în corp vor duce la o creștere a sintezei de colesterol în ficat. Vestea bună este însă că toți acești factori care pot crește nivelul colesterolului și al trigliceridelor pot fi controlați prin schimbarea stilului de viață.