Colesterolul este împărțit, așa cum știm deja, în două fluxuri separate. Colesterolul rău, de care toți ne ferim, fiindcă un nivel prea mare vine la pachet cu boli cardiovasculare și colesterolul bun.
Este important să analizăm atât colesterolul total, cât și cele două fracții, HDL și LDL.
Cel rău este LDL, iar cel bun, al cărui nivel urmărim să îl creștem, este LDL.
Alimentația este unul dintre factorii cheie pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic.
Este important să acordăm atenție alimentației noastre și să includem în dietă alimente care să împiedice formarea colesterolului rău (LDL) prin creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).
„Formarea colesterolului rău, de tip LDL, poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ. O dietă bazată pe un consum ridicat de fibre și care să includă alimente bogate în antioxidanți, nutrienți, vitaminele B și C poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun din sânge. Acest tip de colesterol, HDL, spre deosebire de cel menționat anterior, are un rol benefic pentru organism, reușind să absoarbă excesul de colesterol din țesuturi și celule și să îl transporte la nivelul ficatului, de unde este ulterior eliminat din organism. Colesterolul de tip LDL mărit poate reprezenta, printre altele, un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă”, potrivit nutriționistului dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Sănătate Publică.
Preparată de mii de ani în bucătăriile din India și Orientul Mijlociu, lintea este un aliment bogat în antioxidanți și o sursă abundentă de nutrienți, precum minerale și fibre, necesare menținerii organismului la capacitate maximă, odată cu apropierea toamnei. Extrem de ofertantă, lintea este un aliment care inclus în alimentație ne poate ajuta să ținem sub control colesterolul și contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, ajutând la eliminarea reziduurilor, a grăsimilor și toxinelor în exces din corp. Lintea este un aliat în lupta cu colesterolul în special datorită conținutului bogat în vitamine din grupul B, care pot scădea producția de colesterol din organism și reduce nivelul de colesterol LDL.
Același rol îl au și migdalele, bogate în nutrienți și ideale pentru o gustare sănătoasă între mese. Migdalele sunt alimente care aduc beneficii întregului organism, iar datorită conținutului mare de fibre, proteine și fier, ajută în principal sistemul sangvin prin creșterea nivelului de colesterol bun și creșterea numărului de celule roșii din sânge. Migdalele ajută și digestia, iar conținutul bogat de grăsimi nesaturate ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.
O dietă echilibrată ne ajută, iar hidratarea joacă și ea un rol esențial. Datorită ingredientelor naturale din care este fabricată, berea poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, atunci când este consumată cu moderație (330 ml/zi/femei și 660 ml/zi/bărbați). Totodată, conținutul său de antioxidanți și fibre solubile fac din bere un posibil aliat al organismului în lupta cu colesterolul. Antioxidanții prezenți în bere au ca sursă ingredientele naturale din care este fabricată, precum cerealele și hameiul, ce pot crește nivelul de colesterol HDL, având în același timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rău.
Fructele trebuie să facă parte din alimentația noastră în orice anotimp. În special cele bogate în vitamina C, precum portocale, kiwi sau coacăze ne ajută la menținerea unui nivel crescut al colesterolului bun în sânge. Vitamina C are proprietăți antioxidante și, în plus, poate elimina radicalii liberi produși de organism în procesul de metabolism normal, ajutând astfel la prevenirea colesterolului. Un alt fruct indicat este gutuia, bogată în fibre și cu un conținut redus de calorii, ajută digestia și reduce semnificativ nivelul colesterolului.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…