Din cuprinsul articolului
Colegiul Medicilor cere expert independent în anchetele de malpraxis. În prezent exclusiv medicii legişti pot emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie, dar nu au competenţe pentru toate actele medicale.
Colegiul Medicilor din România (CMR) subliniază importanţa introducerii opiniei a unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală, ca fiind obligatorie, şi nu opţională, în cadrul unei anchete de malpraxis, pentru că acesta are o pregătire şi experienţe unice în gestionarea cazurilor din specialitatea sa medicală.
„Colegiul Medicilor din România subliniază importanța introducerii opiniei unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală, ca fiind obligatorie și nu opțională, în cadrul unei anchete de malpraxis.
Această necesitate a fost discutată în Parlamentul României, în contextul propunerii de modificare a Legii Malpraxis, formulată de Colegiul Medicilor din România în toamna anului trecut. Introducerea unui corp de experți independenți, medici, este esențială din mai multe motive”, a transmis CMR, într-un comunicat.
Opinia unui astfel de expert este indispensabilă pentru luarea unor decizii informate şi corecte, afirmă Colegiul.
„Rigoarea științifică și medicală: Experții medicali au o pregătire și experiență unice, în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală. Opinia lor este indispensabilă pentru luarea unor decizii informate și corecte.
Prin includerea obligatorie a opiniei specialiștilor în cadrul unei anchete de malpraxis, se asigură un echilibru necesar în analizarea modului în care au fost respectate cele mai înalte standarde medicale. În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiție.
Medicii legiști nu au competențele necesare pentru a se putea pronunța pe toate actele medicale, din toate specialitățile medicale”, recizează CMR.
Acesta punctează faptul că în prezent exclusiv medicii legişti pot emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie, dar ei nu au competenţele necesare pentru a se putea pronunţa pe toate actele medicale, din toate specialităţile medicale.
În opinia Colegiului Medicilor din România, este esenţial ca autorităţile implicate în procesul de legiferare să acorde prioritate dezbaterii transparente şi asumate a unei legi care să sprijine deopotrivă medicii şi pacienţii.
„În acest moment, este esențial ca autoritățile implicate în procesul de legiferare să acorde prioritate dezbaterii transparente și asumate a unei legi care să sprijine deopotrivă medicii și pacienții.
Avem încredere că obiectivul unei anchete este acela de a aduce clarificare asupra unei situații, de a stabili adevărul cu imparțialitate și transparență și de a asigura că toate aspectele relevante sunt investigate în mod corespunzător”, potrivit Colegiului Medicilor din România.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…