Din cuprinsul articolului
Colegiul Medicilor din România a exprimat mai multe nemulţumiri legate de noul contract-cadru propus de autorităţile sanitare.
CMR solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să prezinte clar şi imediat informaţiile care au stat la baza elaborării documentului care reglementează relaţia dintre furnizorii de servicii medicale şi CNAS.
Colegiul Medicilor din România, nemulţumiri legate de noul contract-cadru
Reprezentanţii medicilor vor să vadă analizele, studiile şi alte tipuri de documente relevante de la care a pornit redactarea celor două proiecte de acte normative care definesc contractul – cadru şi normele metodologice de aplicare a acestuia.
Plata medicilor de familie se face preponderent per serviciu și nu per capita, în condițiile în care plata pentru fiecare pacient aflat pe lista medicului se practică în cele mai multe sisteme de sănătate din Europa.
Principalele probleme reclamate de medici
- Prevenția nu poate fi aplicată în forma care este prezentată în contractul-cadru, iar birocrația nu s-a redus.
- Conform noilor reglementări, nu este stimulată plata medicilor de familie, astfel încât aceștia să angajeze asistente medicale care să îi ajute în procesul prevenției. Medicii de familie vor avea plafonat numărul de pacienți pe care îl vor putea examina 4 pe oră, ceea ce înseamnă că pe zi vor fi 20.
- De asemenea, ambulatoriul de specialitate nu este stimulat să se dezvolte. Acesta ar putea să preia din presiunea din spitale, dacă ar fi finanțat adecvat, în concordanță cu nevoile de sănătate ale populației.
Președintele CMR, profesor dr. Daniel Coriu, spune că un preț corect, care ar acoperi inflația, ar fi de 6 lei punctul pe servicii. În cazul spitalelor, plata se face în continuare în funcție de cazul ponderat, ceea ce ar trebui să atragă după sine un tarif unitar, potrivit RADOR.
- Cu toate acestea, spitalele primesc tarife diferențiate într-un mod netransparent, ceea ce contravine sistemului de finanțare impus, după cum spun specialiștii.
Reprezentanţii medicilor susţin că aceste aspecte, prezentate deja autorităţilor, nu au fost luate în considerare. Proiectul de contract-cadru urmează să fie discutat din nou luna viitoare, iar termenul luat în calcul pentru intrarea în vigoare este 1 iulie.