Categories: Ştiri sănătate

#Colectiv Supraviețuitor al dezastrului către Bănicioiu, fost ministru la Sănătate: „De ce ne-aţi lăsat să murim ca nişte câini, atunci, prin spitale?”

#Colectiv Nicolae Bănicioiu a fost audiat ca martor într-un dosar disjuns din „Colectiv”, în care se fac cercetări în legătură cu modul de intervenţie a autorităţilor medicale după incendiul din octombrie 2015, scrie Agerpres.

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat vineri, după ce a fost audiat peste cinci ore la Parchetul General în dosarul „Colectiv”, că a făcut „tot ceea ce era omeneşte posibil” pentru răniţii în incendiu, internaţi în spitale, şi că nu a refuzat niciun ajutor din străinătate.

Mesajul viral al Alexandrei Furnea, supraviețuitoare #colectiv, la 4 ani de la tragedie: ”Noi toți continuăm să ardem”

„Le-am spus tot ce cred eu că era necesar să le spun (procurorilor – n.r). Am răspuns la toate întrebările. (…) Credeţi-mă că şi eu şi ceilalţi am fi vrut să facem mai mult şi credeţi-mă că am făcut tot ce era omeneşte posibil. (…) Nu am refuzat niciun ajutor (din străinătate – n.r.)”, a spus Bănicioiu, la ieşirea din sediul Parchetului General.

La un moment dat, Bănicioiu a fost luat la întrebări de către un supravieţuitor al incendiului, Mihai Grecea, care i-a reproşat faptul că răniţii au fost lăsaţi să moară „ca nişte câini” în spitale.

„De ce ne-aţi lăsat să murim ca nişte câini, atunci, prin spitale? Au fost banii mai importanţi, miza politică?”, l-a întrebat Mihai Grecea.

„Nu. Noi am spus din primul moment că asigurăm tot costul tratamentului. Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil. Şi eu şi doctorii. Nu acuzaţi salvatorii. Vorbiţi şi despre oamenii care au fost salvaţi. Eu am încercat să repar. (…) Gândiţi-vă că noi am trimis afară toţi pacienţii atunci, când doctorii au decis. Cine decidea când pleacă pacientul? Medicul. Ministrul nu putea să interfereze în tratamentul medical”, i-a răspuns fostul ministru al Sănătăţii.

În noiembrie 2015, la puţin timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii. „Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (…) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara Bănicioiu, ministru al Sănătăţii la acea vreme.

Un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu Piedone.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

19 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: