Sari la conținut

Codul Rutier. Permisul auto suspendat pe motive medicale. Ce prevede legea în 2025

permis
Sursă foto: Romania TV
Bolile care te lasă fără permis

Codul Rutier. Permisul auto suspendat pe motive medicale. Anul 2025 aduce reguli stricte pentru șoferii cu afecțiuni medicale. Anumite boli le pot afecta capacitatea de a conduce un autovehicul.

Conform legislației în vigoare, permisul de conducere poate fi anulat pe motiv medical în cazul în care o persoană este declarată inaptă de către un specialist.

Anularea permisului de conducere

În plus, orice cetățean poate semnala autorităților un șofer care prezintă pericol pe drumurile publice din cauza unei probleme de sănătate, transmite ProMotor.

Anularea permisului de conducere nu se face automat, ci doar după o evaluare medicală. Un șofer poate fi supus unui astfel de control dacă medicul de familie sau un alt specialist sesizează simptome care i-ar putea afecta capacitatea de a conduce.

Legea 195/2002 prevede clar:

„Orice medic, atunci când constată că o persoană titulară a unui permis de conducere prezintă simptome ce pot afecta capacitățile necesare pentru a conduce un autovehicul, este obligat să emită bilet de trimitere către o formă independentă de activitate a psihologilor cu drept de liberă practică”.

Astfel, medicii pot solicita o evaluare psihologică și medicală a șoferului suspectat de probleme care îi afectează siguranța la volan.

Ce se întâmplă după sesizarea unui medic?

Șoferul este notificat și are 3 zile pentru a efectua o evaluare de specialitate.
Rezultatul examinării este transmis către medicul care a sesizat problema și către Poliție. Dacă șoferul este declarat apt, își păstrează permisul.
Dacă este declarat inapt, Poliția îi poate suspenda sau anula dreptul de a conduce.

Boli care duc la pierderea dreptului de a conduce

Lista afecțiunilor care pot duce la suspendarea sau anularea permisului auto este extinsă și include:

diabet
Sursă foto: Shutterstock
  • Boli neurologice (epilepsie, vertij cronic, afecțiuni neuromotorii grave).
  • Afecțiuni cardiovasculare (aritmii severe, insuficiență cardiacă avansată, cardiopatie valvulară).
  • Boli psihice sau tulburări mentale.
  • Dependența de alcool, droguri sau medicamente psihotrope.
  • Afecțiuni ale aparatului respirator (insuficiență respiratorie cronică).
  • Diabet zaharat dezechilibrat, dacă pacientul nu urmează un tratament strict.
  • Sindrom de apnee moderată sau severă, dacă nu este tratat corespunzător.
  • Probleme grave de vedere (acuitate vizuală sub 0,5 fără corecție optică).
  • Surditate profundă bilaterală – persoanele cu această afecțiune pot conduce doar vehicule echipate cu oglinzi speciale.

Poți reclama un șofer bolnav?

Orice persoană care are suspiciuni că un șofer nu este apt din punct de vedere medical pentru a conduce poate sesiza Poliția. Însă, o astfel de plângere trebuie susținută de probe clare (documente medicale, filmări sau alte detalii relevante).

Autoritățile pot cere ulterior o expertiză medicală pentru a verifica dacă șoferul respectiv reprezintă un pericol pe drumurile publice.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel