Din cuprinsul articolului
Având în vedere numărul crescut de cazuri cu infecție de coronavirus, dar și apariția cazurilor de gripă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobăţ,ne recomandă cockteilul de vitamine. Sunt tratamente naturiste simple menite să ne protejeze în această perioadă.
În ce constă cockteilul de vitamine?
Vitamina C
Vitamina C este singura vitamină pe care organismul nostru nu o poate produce în mod natural. În schimb, ne putem lua doza zilnică de vitamina c din fructe și legume.
Consumul de vitamina c duce la sporirea producției de celule albe din sânge, cunoscute ca și limfocite și fagocite, care protejează organismul împotriva infcețiilor.
Vitamina C mai ajută celulele albe să funcționeze corect, protejând organismul de deteriorarea moleculelor potențial dăunătoare.
Zincul
Zincul este un oligoelement mineral indispensabil organismului, ce contribuie la un sistem imunitar puternic. În cazul unei răceli, zincul accelerează procesul de vindecare.
Seleniu
Seleniu are un puternic efect antiinflamator, datorită proprietăților antioxidante, jucând un rol esențial în stimularea imunității. Acest mineral este esențial în cazul infecțiilor și virozelor.
Quercitina
Din ce în ce mai des menționat efectul benefic al quercitinei, aceasta are un rol imunomodulator, îmbunătățind acțiunea vitaminei C în organism. Acest bioflavonoid joacă un rol esențial în menținerea elasticității vaselor de sânge la nivel pulmonar.
Această substanță o regăsim cel mai adesea în mere, după cum ne recomandă și medicul nutriționist Ruxandra Pleșea.
„Pentru că vorbim de protecţie, trebuie să spunem că acum apar merele care conţin quercetin. Acesta este un nutrient foarte studiat acum, în contextul pandemiei de coronavirus, şi se pare că în studii chiar are efect antiviral.
Aşa că ne dorim să consumăm în această perioadă cât mai multe mere neprocesate, care au un parfum specific şi ele vor fi fructele-vedetă”, a explicat medicul Ruxandra Pleșea
O imunitate de fier cu vitamina C
”Eu consider că regina sezonului rece este vitamina C. Și atunci toate alimentele care ne aduc vitamina C sunt extrem de importante și benefice. Pe lângă vitamina C, avem nevoie de vitamina D.
Și, de asemenea, pentru creșterea imunității, ne ajută toți antioxidanții”, spune dr. Marilena Murguleț